Vanmorgen vanaf mijn werkplek opvallend gedrag van de Merel (Turdus merula) gezien. Hoewel het behoorlijk waait is het vrij zacht en schijnt de zon af en toe. Zittende aan de koffie kijken we op het nog lege terras. Een oppervlak van ongeveer 8 bij 25 meter bedekt met betonnen grindtegels. Het geheel is omzoomd met lage en hoge struiken, beukenheggen en wat bomen. Een paradijsje voor allerlei vogelsoorten.
In mijn ooghoek zie ik een Merel over de tegels scharrelen. Het is een mannetje. Zijn gedrag is opvallend. De vogel loopt steeds stukjes in een bepaalde richting. Daarbij maakt hij lichte buigingen met de kop en de hals. Dan zien we dat de staart helemaal is uitgespreid en beide vleugels licht afhangen. Eerst wordt aan baltsgedrag gedacht totdat een ander mannetje van dezelfde vogelsoort in beeld komt.
Afbeelding uit de album: 'Zo leer je vogels kennen' van rizla+.
Tot nu viel hij onder de raam uit beeld. Beide mannetjes zijn in het broedkleed getooid; gele snavel en gele ring om het oog. Het verenkleed van de 2e Merel is wat minder zwart getint. Het gedrag van de 1e Merel is duidelijk gericht op de vogel die later in beeld komt. Deze maakt even later, veel subtieler echter, dezelfde bewegingen. De staart en de vleugels worden daar niet bij ingezet.
Een opvallend schouwspel dat ik niet eerder mocht waarnemen. Je zou zeggen dat het imponeergedrag is en naar verwachting met territoria te maken heeft. Soms kunnen mannetjes Merels met veel kabaal flink naar elkaar uithalen. Dit gaat echter allemaal vrij rustig en eindigde na enkele minuten.
Herkent iemand dit en weet er eventueel een verklaring voor?
Kijk ook eens op het weblog: vogelsenzo; Quirijnstokpark