zaterdag 11 mei 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Raaf



                     
                       Silhouet van een raaf.


Ad Kolen

 

Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) 
 


 
  Raaf - Corvus corax

 

Uitgestorven
De raaf is een grote zwarte vogel met een groene tot paarse metaalachtige glans over het verenkleed. Met 64 cm. is hij de grootste kraaiachtige in Nederland. De snavel is fors en sluit aan op het vrij platte voorhoofd. Het geluid dat hij maakt is typerend; vaak een laag, traag, hard en ver dragend kor, kor, kor. Rond 1800 is de raaf een algemene broedvogel in Nederland. Rond 1900 komt hij nog in alle provincies, behalve Zeeland voor. Waarna het een schaarse broedvogel werd. In Limburg handhaaft zich het laatste paar tot 1948. Het uitsterven van de raaf is te wijten aan de mens. Strenge vervolging door de verstoring van nesten en afschot is de oorzaak. De raaf is schadelijk geacht voor de landbouw, het pluimvee en de jacht.


En terug
In 1936 vindt al een eerste poging plaats om de ravenstand op peil te brengen in Nederland. Negen jonge raven uit Litouwen worden een jaar gewend en losgelaten. Die zijn echter na een jaar verdwenen. In 1966 start een nieuwe goed voorbereide herintroductie op de Veluwe en in Utrecht. Gefokte jonge vogels worden losgelaten en gingen vanaf 1976 broeden in het wild. Na geruime tijd nemen de aantallen broedvogels toe en volgt verdere verspreiding. (J.Bouterse uit Argus, 2004.) Uiteindelijke bereikt de raaf Brabant en broedt in 2016 op de Kampina bij Oisterwijk. Op 5 februari 2017 is één laag overvliegende luid roepende raaf gezien in het Noorderbos. Het luide roepen wijst op de aanwezigheid van een soortgenoot in de buurt. Op 12 november foerageert een paar raven op een weiland aan de Kalverstraat, niet ver (100 meter) van het Noorderbos. Verder zijn er in 2017 in de omgeving (de Brand & LDD) door mij in totaal nog 6 raven waargenomen, waaronder eenmaal een paar. Ook enkele waarnemingen van andere kwamen me ter oren.



Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl