zaterdag 4 februari 2012

Bonte strandlopers op het strand


Ad Kolen

Vandaag weer een vogeltocht, per auto door de Delta (West-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland) gereden. De doorgaande wegen in Tilburg en de Midden-Brabantweg naar Waalwijk zijn goed te berijden ondanks de sneeuwval gisteren(10-15 cm.) De temperatuur komt vandaag niet hoger dan -6 graden met een matige wind is het dus wel fris! De Maasroute is ook sneeuwvrij maar daar slaat de mist toe zodra wij de afslag richting Gorinchem nemen. Gelukkig is het vrij rustig op de weg. Soms gaat het wel, maar soms wordt de mist angstaanjagend dicht. Het zicht is dan maar enkele honderden meters!

Een uur later, als we Willemstad binnen rijdende is de situatie ongewijzigd, het zit nog potdicht.

Het 1e deel van de haven van Willemstad is dichtgevroren evenals de stadgrachten. De havenmond is door de golfslag vanaf het Hollands Diep nog een heel eind open. Het wemelt er van de vogels. Zo'n ruim 60 Aalscholvers verblijven in en bij het water. Ook ruim 20 Futen en vele Meerkoeten dobberen en duiken in het onbevroren deel van de haven. Zover het beperkte zicht reikt zien we vele vogels op het Hollands Diep.

De plas rond de broedkolonie van Aalscholvers en Blauwe reigers nabij Willemstad is geheel dichtgevroren en het betreffende bosje is een mist gehuld. Op 14 januari zagen we hier meer dan 10 Aalscholvers op hun nest, het is niet te zien of ze er nog zitten of verdwenen zijn!

We volgende de gebruikelijke route langs De Antoniegorzen, de Hellegatsplaten en bezoeken de vogelkijkhut. Vanwege de dichte mist en het bevroren water zien we er nauwelijks vogels.


Langs het pad naar de kijkhut op de Hellegatsplaten is het druk met kleine vogeltjes die weg vliegen, de meeste zijn te snel weg om te determineren. Wel op naam gebracht o.a. Koolmees, Pimpelmees, Vink en Koperwiek. De Fjordenpaarden en Heckrunderen worden bijgevoerd. Een deel van deze grazers heeft zich binnen de hekken, aan het begin van het pad, verzameld. Het is maar een gedeelte van de populatie. Aan de andere zijde van het gebied grazen tientallen exemplaren van beide soorten zien we later. 


Langs de Bosweg (Polder het oude land) bij Ooltgensplaat zien we vele kleine vogeltjes op een besneeuwd stoppelveld. Goed kijkende ontdekken we dat zijn Veldleeuweriken zijn. Sommige hebben het kuifje wat opgestoken. Eerst tel ik er ruim 40, later nog eens zeker 10. Verder rijdende klaart het nu en dan wat op maar het blijft flink mistig.

De haven van Oude Tonge is geheel met ijs bedekt. Zuidwestelijk van Oude Tonge, onder de dijk (Zuiderlandse zeedijk) langs het Krammer rijdende vliegen enkele duizenden Brandganzen op vanuit de dichte mist. We hadden ze niet gezien ze trekken boven onze hoofden naar het Krammer.


In het AC restaurant op de Grevelingendam nemen we ruim de tijd om koffie te drinken met wat lekkers erbij. Hopelijk wordt het zicht ondertussen wat beter!


Daarna lopen we wat rond in de werkhaven en op de dijk kijkende op de haven en het strand. Een tiental Bonte strandlopers foerageert langs de waterlijn op het strand. Ze zijn zo druk bezig dat ze zich niet laten verstoren en ik de gelegenheid krijg een hele serie foto's van ze te maken. Staande de op de waterlijn naderen ze me tot op 1,5 meter. Gewoonlijk zie je Bonte strandlopers op het slik en de plasjes daarin. Daar grote delen daarvan nu met ijs bedekt zijn foerageren ze nu op de waterlijn op het strand. Door honger gedreven hebben ze het erg druk en pikken voortdurend van alles op.


Later is op verschillende foto’s van de bonte strandlopers is te zien dat ze aan het einde van de spitstoelopende dunne snavel een kleine verdikking hebben. Die is minuscuul klein en knotsvormig. In de verschillende vogelboeken vind ik daar niets van terug. Op geen van de afbeeldingen is daar iets van te zien. Op verschillende foto’s, via Google op internet gezocht, is het gelijke beeld te zien. Weet hier iemand meer over?


Om 13.15 u. rijden we verder de dam af. De zon is doorgebroken en plots is het helder. Verderop langs het strand foerageren nog veel meer Bonte strandlopers op de vloedlijn. Ook tientallen Wulpen op het strand en vele Rotganzen staan op de dijk voor ons.


Vanaf de ventweg nabij Oosterland zien opnieuw Veldleeuweriken op een bouwland langs de weg Het zijn er minstens 15. Voorbij Oosterland nabij de Geulle een Sperwer en 2 hazen.

Het water van de Ouwerkerkse inlaag is nog geheel ijsvrij. Het is er dan ook druk met allerlei vogels. Talloze Wilde eenden, Meerkoeten en Smienten bevolken deze stroomgeulen, ontstaan door "De Watersnoodramp". Meerdere Dodaars, 3 Kleine zwanen en 7 Nonnetjes (6 man. & 1 vrouw.) en vooral tientallen Wintertalingen schitteren in het zonlicht. De groene oogvlek, de roomkleurige vlek op de anaalstreek en de groene spiegel lichten op en springen eruit, op afstand gezien.                    
                              
     
Verder rijdende over Schouwen Duivenland valt het op dat hier veel minder sneeuw is gevallen als meer oostelijk in Zeeland en Brabant. We passeren de verschillende onderdelen van "Plan Tureluur". De opzet daarvan is om het landschap van het begin van de vorige eeuw terug te brengen. Het zijn meerdere zeer natte stukken geworden, die bijzonder veel aantrekkingskracht op vele vogelsoorten hebben. Nu hebben ze echter weinig aan. Langs de Prunjepolder rijdende zien we één grote ijsvlakte. De aangrenzende velden, die gewoonlijk vol met vogels zitten, zijn ook helemaal leeg.

Op de Brouwersdam hebben we meer succes. Knobbelzwanen en meerdere tientallen Wilde eenden op de Noordzee, verdreven door de aanhoudende vorst in het binnenland. We zien er leuke dingen zoals; Drieteenstrandlopers, Steenlopers, Krakeenden, Brilduikers, Paarse strandlopers en een Grote mantelmeeuw. Twee Zilverplevieren op de betonnen rand van de in- en uitlaat naar het Grevelingen. Opvallend is dat ook meerdere Bonte strandlopers op die betonnen randen foerageren. Blijkbaar is er wat te eten en is het elders erg schaars of onbereikbaar.

De Brouwersdam is naast de vele, soms bijzondere vogelsoorten de laatste jaren ook altijd goed voor een of meerdere zeehonden. Vandaag zien we 1 gewone en 2 grijze zeehonden.



Ook verder de dam afrijdend zien we overal op de stenen en het asfalt Bonte strandlopers voedsel zoeken. Dit gedrag zien we ook bij een van de laatste stops aan de andere kant van de dam, langs het Grevelingen. Op de stenen langs een heling voor boten pikt een Bonte strandloper voortdurend in het groen laagje en laat zich door de (lichte) golfslag niet verstoren.


Via de "Romeinse weg" bij Goedereede doen we een laatste poging ganzen te zien (ze zijn verstoord door schaatser en grondwerkzaamheden) voor we richting Brabant rijden.

Niet de verwachte grote aantallen ganzen gezien maar het was te zeker weer zeer de moeite waard met het waarnemen van 53 verschillende vogelsoorten ondanks een halve dag mist.