Sinds enkele jaren zie je ze overal in de open gebieden rondom Tilburg. De Canadese gans is een exoot, dat wil zeggen dat de soort niet uit eigen beweging vanuit zijn oorspronkelijk woongebied in de Nederlandse natuur te recht is gekomen. In de 17e eeuw in Groot-Brittannië ingevoerd, vanaf 1929 in Midden-Zweden uitgezet en verder over Scandinavië verspreidt, is de soort inmiddels behoorlijk ingeburgerd in West-Europa. Ook in Nederland broeden Canadese ganzen, sinds 1974. Het zijn nazaten van ontsnapte exemplaren. Tevens zijn wat Britse en Scandinavische vogels tijdens extreme winterse omstandigheden in ons land te recht gekomen. In 2009 werd het aantal broedparen op 5350 geschat. Met de nog niet broedende vogels uit voorgaande jaren komt dat aantal ruim boven de 15.000 exemplaren uit. In Nederland is de Canadese Gans dus ook in staat gebleken om zich na vestiging vanuit uit een kleine initiële populatie gestaag uit te breiden.
Het broedhabitat van de Canadese gans in Nederland bestaat uit moerasland nabij open water en grasland. In deze schets past duidelijk de Dongevallei en omgeving. De Dongevallei is een verbindingszone aangelegd door het woongebied de ’Reeshof’ aan de westrand van Tilburg. Door de Vogelwerkgroep KNNV Tilburg wordt er sinds 2004 de vogelbevolking gevolgd. Vanaf het begin van de tellingen is de populatie Canadese ganzen stijgende, parallel aan de explosieve toename buiten het telgebied. In het 1e teljaar werd op er 10 april de 1e Canadese gans aangetroffen. Het totaalaantal liep dat jaar op tot 80 exemplaren. Ieder jaar wordt 24 keer geteld in een frequentie van 2 tellingen per maand. In 2005 broedde er het 1e paar. De groei zette zich door tot een totaalaantal van 920 exemplaren en 11 vastgestelde territoria in 2008. De populatie stond daarna flink onder spanning binnen de grenzen van het telgebied. De predatiedruk door de vos was hoog (enkele malen werden broedende exemplaren op hun nest gedood,) en het beheer schudde de eieren. Het totaalaantal daalde dan ook tot 485 exemplaren in 2010.
De groei van de totale populatie ging wel verder, deze verbleef echter niet altijd binnen de grenzen van het telgebied. In 2011 werd die stijging goed zichtbaar. Het totaalaantal in de Dongevallei liep op tot 1232 exemplaren, met hoge dagaantallen (223, 210 & 130) en vele jonge vogels. De Canadese gans zal nog van zich laten horen (het is een luidruchtige vogel,) de uitbreiding zet zeker nog enige jaren door!