zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 2



Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.



Ad Kolen

Zaterdag 21 juli 2012:

Het weer:
Aanvankelijk halfzware bewolking met af en toe zon en wat lichte regen. Na 14.00 u. breekt de bewolking verder open en in de avond is het helder en zonnig, 20°C.

De route: Rilland – Veere.
Vanaf de camping bij Rilland direct route LF13b gaan volgen. Langs de Westerschelde een stuk parallel aan de route buitendijks gereden. Bij Nieuw en Sint Joost land wijk ik van de route af naar Arnemuiden en rij via Kleverskerke naar Veere.

De gereden afstand vandaag:
86,82 km.

Overnachting:
Natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer;
’’Het Veerse Gat’’
Landschuurweg 5
4151 RR Veere 06-23868335

Waargenomen vogels: 
49 Soorten, waaronder Lepelaar (Platalea leucorodia) 19, Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) 8, Groene specht (Picus viridis) 4 en  Kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus) 17.

Op pad:
Met het plan om weer een flink stuk te rijden vandaag rijd ik om 07.30 u. gepakt en gezakt de camping af en pik op de doorgaande weg LF13b weer op. Het afbreken en inpakken van de tent en de andere benodigdheden kost gauw ruim een uur. Alles heeft een eigen plekje en moet goed ingepakt zijn anders gaat het allemaal niet mee. Hoewel er rekeningen mee gehouden is, vorig jaar had ik veel te veel bij me, is het toch nog een hele boel wat ik mee sleep!

Duiven:
Direct buiten de camping gaat het door grote tarwevelden waar hele stukken de aren zijn platgeslagen door de wind. Tientallen Houtduiven (Columba  palumbus) en ook veel Holenduiven (Columba oenas) kunnen zo bij de bij rijpe korrels en smullen ervan.

Al naar een paar kilometer komt het Rijn-Scheldekanaal in zicht. De weg leidt via een brug naar de andere kant waar linksaf de route Zeeland in gaat. Aan beide zijde van de weg zijn hier plassen die rijk aan vogels zijn, waaronder 4 Lepelaars.


De Westerschelde.


De Westerschelde:
Bij Bath beland ik langs de Westerschelde. Op het gazon van een grote tuin zit een haas (Lepus europaeus.) De Westerschelde is de enige volledig open verbinding met de Noordzee en wordt druk bevaren door grote zeeschepen die onderweg zijn van of naar de Antwerpse havens. Deze diep liggende schepen kunnen niet overal varen en verplaatsen zich door bekende vaargeulen. Soms zie je ze ver weg maar op een paar plaatsen passeren ze dicht onder de dijk. De afstand is dan niet veel meer dan tientallen meters (50-70.)



Op sommige plaatsen komen grote schepen dicht langs de dijk voorbij.


Buitendijks fietspad:
De route loopt binnendijks over smalle asfaltwegen parallel aan de dijk langs de Westerschelde. Buitendijks is op de geasfalteerde dijk over grote afstanden een fietspad aangelegd. Dus de route blijft even rechts liggen. Over de dijk is het prachtig fietsen, met een mooi zicht op het uitgestrekte water en de schepen. Onder aan de dijk zijn slibranden waar vele Huiszwaluwen (Delichon urbica) foerageren. Strandjes, rietvelden en stroken met biezen volgen elkaar op. Soms smal, maar ook tientallen meters breed, op plaatsen. Op de wat meer kort begroeide delen ontwaar ik meerdere malen stukken met lamsoor. In de lengte gezien vormt de strook onder de dijk toch een afwisselend landschap. De vele bochten in de brede rivier zorgen voor variatie. De Bruine kiekendief (Circus aeruginosus) broed hier er op verschillende plaatsen. In totaal 8 exemplaren gezien. Ergens op een bankje met mooi uitzicht over het water gaan de boterhammen en de koffie naar een paar uur fietsen er wel in. Ik ben er wel achter gekomen dat regelmatig wat eten belangrijk is om de spieren aan de gang te houden. Eerder fietstochten een paar maal een ”hongerklop” beleeft, zoals de Belg zegt!

Zeehonden en ’Praathuizen’:
Het is eb aan het worden en grote zandplaten vallen droog. Op een ervan bevinden zich 4 zeehonden met 4 jongen. Daarachter liggen er nog eens 4, waaronder bruine. Bij Bath en ook bij Waarde staat een ’Praathuis’. Hangplekken voor plaatselijk ouderen waar sterke verhalen en andere ervaringen worden uitgewisseld. ’Praathuizen’ staan vaak op dijken en bij havens waar wat te zien is. Niet alleen in Zeeland maar ook in Holland bv. langs het IJsselmeer kom je ze tegen.

Veel vogels vandaag:
Al fietsende kijkende en genietende van alles om me heen noteer ik ook nog de vele vogels die ik vandaag zie; Zoals een baltsende en zingende Graspieper (Anthus pratensis), Lepelaars, Houtduiven, Holenduiven, Turkse tortels (Streptopelia decaocto), meerdere Groene spechten (Picus viridis) en een Zanglijster(Turdus philomelos.) Dit is leuk !!

Rond 10.30 u. door Kruiningen rijdend is het zwaar bewolkt en valt er even wat regen. Juist buiten het plaatsje hangt een groep van meer dan 40 Huismussen (Passer domesticus) rond bij veld met tarwe. Regelmatig vallen ze neer op de halmen.



De sluis in het kanaal door Zuid-Beveland.

Boten kijken:
De oversteek van het kanaal door Zuid-Beveland gaat via het grote sluizencomplex. Even kijken naar de bootjes die onwennig tussen de grote containerschepen liggen en snel de sluis uit varen, zo gauw het kan.

Wat verderop wijkt de route, die ik nu verder volg, van de dijk af. Fietsende door graanvelden en over oude zeedijken, begrenst met populieren, geniet ik van het Zeeuwse land. Onder ‘s Graveland wordt het weer tijd om even wat te eten!

Bij ’S Herenhoek vallen enkele veldjes met vlas me op. Die nog niet eerder gezien deze tocht.

De tijd vliegt weer, 14.25 u. is het al bij Nieuwdorp. Twee Turkse tortels in het dorp en 3 Gele kwikstaarten (Motacilla flava) erbuiten. Ik trap stevig door, wil niet te laat op de camping in Veere zijn. Bij Nieuw en Sint Joost maakt route LF13b een lus naar beneden om via Middelburg weer naar het noorden te gaan. Dat is te veel om! Via knooppunten 65 en 64 rij ik over Arnemuiden en Kleverskerke naar Veere.

16.30 u. Aangekomen op de camping even buiten Veere op Natuurkampeerterrein ’’Het Veerse Gat’’ van Staatsbosbeheer.

Deze ligt zuidelijk van de weg van Veere naar Vrouwenpolder tegenover jachthaven Oostwatering. Het is een Zelfbedieningscamping van Staatsbosbeheer.



Een heerlijk zonnetje verlicht de historische panden in Veere.


Tegen 19.00 u. rijd ik nog even naar Veere. Het zonnig weer geworden en het is druk in het Historische stadje. Op een bankje aan de haven smaakt een gebakken visje goed. Met een ijsje na wordt een mooie dag afgesloten.

Het is nog niet donker als goed moe, maar tevreden in mijn slaapzak kruip!


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .