zaterdag 15 augustus 2015

Zomergezwam; de zwavelzwam







De zavelzwam, een altijd opvallende verschijning!



Ad Kolen

Na het vinden van een 3e pracht exemplaar binnen een week tijd is er geen twijfel meer. De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is een echter zomerpaddenstoel. Na hevige regenval, een regelmatig verschijnsel deze zomer, groeien de vruchtlichamen snel. Van mei tot in september zijn ze regelmatig te zien.

De zwavelzwam komt voor door heel het land maar meer op de zandgronden dan op klei- een veengronden. Een open landschap is favoriet; parken, lanen, boomgaarden maar ook in oude bossen.





De zwavelzwam is een opvallende verschijning, al van verre is de gele tot oranje, soms naar roze neigende kleur goed te zien. Ze groeien meestal op loofhout wat nog leeft. Soms, zelden echter, worden ze wel eens op naaldhout aangetroffen.

De oorspronkelijke prachtige kleuren verbleken door ouderdom en uitdroging. Te zien bij dit exemplaar, in augustus in een open gebied in de Dongevallei in de Reeshof in Tilburg gevonden.





Ze worden 10 tot 40 cm. breed, als platte hoeden zonder steel zijn ze zijdelings aangehecht. Het vruchtlichaam is dik, sappig en vlezig en aan de randen bochtig. Vaak vormen ze boven elkaar zittende kolonies, de vruchtlichamen zijn dan met elkaar vergroeit. De soort is eenjarig maar verschijnt wel jaren achtereen op dezelfde stam.






Jonge zwavelzwammen zijn eetbaar, gepaneerd en als schnitzel gebakken zou het een lekkernij zijn, nooit geprobeerd overigens! Wel zie ken ik heel mooie gekeurde exemplaren die er smakelijk uit zien. Met wit aan de bovenkant lijken het soms wafels met poedersuiker. Die soms een beetje gesmolten is; als de druppels kleurloze vloeistof (guttatie) erop liggen.







Reacties naar adkolen@kpnmail.nl