Ad Kolen
Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) |
Turkse tortel - Streptopelia decaocto
De Turkse tortel is een kleine duif, iets groter dan de zomertortel maar kleiner dan de holenduif. De staart is vrij lang en heeft een brede witte eindband. De rug en een deel van de vleugel zijn beigebruin. Het overige deel van de vleugel tot aan de punt is grijs en zwart. De onderzijde van de vleugel is grijs en wit. De hals is getooid met een halve zwarte ring met fijne witte randen aan de boven- en onderzijde.
Bij een standvogel als de Turkse tortel zie je nauwelijks verschillen tussen de zomer- en de winteraantallen. Hooguit zijn er buiten het broedseizoen wat concentraties op voedselrijke plekken als kinderboerderijen, maneges en graanoverslagbedrijven. Als gevolg van een enorme Noordwestelijke gebiedsuitbreiding (vanuit Voor-Aziƫ) vertoeft de Turkse tortel sinds 1950 in Nederland. Na een hoogtepunt rond 1975-1985, wisselingen van landelijke verspreidingsgebieden en nu een dalende trend bestaat de huidige broedvogelpopulatie uit 55.000-75.000 broedparen (2013-2015). Een duidelijke reden voor de enorme opkomst vorige eeuw en de recente achteruitgang is (nog) niet gevonden. (bron: sovon.nl)
Geen bewoner van het Noorderbos
De Turkse tortel is in 5 van de 15 teljaren in het Noorderbos gezien. In totaal 10 exemplaren: 2 in 2007, 3 in 2011, 3 in 2012, 1 in 2013 en 1 in 2014. De Turkse tortel is geen bewoner of vaste bezoeker: het zijn steeds incidentele bezoeken vanuit het gehucht Vijfhuizen of het groepje woningen aan de Stokhasseltlaan bij de Burgemeester Bechtweg. Het betrof zowel solitaire exemplaren, paren als eenmaal een drietal.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl