zondag 21 april 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Roek





 De roek is een sociale vogel en broedt in een kolonie samen met soortgenoten



Ad Kolen
 

Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) In de begeleidende grafieken wordt het totaal aantal waargenomen vogels per jaar (24 tellingen) of per maand (30 tellingen) weergegeven. Bij de broedvogels zijn de per jaar vastgestelde territoria te zien.
 


  



 Roek - Corvus frugilegus


De roek is groot met een geheel zwart verenkleed zoals de zwarte kraai. Een duidelijk zichtbaar verschil is snavel die vooral aan de basis licht is. De wigvormige staart en de afhangende dijveren onderscheiden ze ook. De roep van de roek is lager dan het trage kraa kraa van de zwarte kraai en het is vaak ook nasaal.

De roek komt in en ten westen van Tilburg in flinke aantallen voor. In de Reeshof is een broedkolonie en ook in de aangrenzende buitengebieden broeden roeken en verblijven ze er de rest van het jaar. In Tilburg-Noord is het een zeldzame vogel aan het worden. Na het verdwijnen van de broedkolonie in het Wilhelminapark rond 2010 is ook aan het foerageren langs het Wilhelminakanaal een einde gekomen. Soms foerageren er in koude periodes enkele roeken op de kleine eikels van de moeraseiken langs de Vlashoflaan in Tilburg-Noord. Ze doen dat gewoonlijk samen met kauwen. Beide soorten trekken nogal eens in elkaars gezelschap op.


In het buitengebied ten noorden van Tilburg worden zelden roeken aangetroffen. Ook in het Noorderbos zijn de waarnemingen schaars. Gedurende de gehele tellingenreeks zijn in vier jaren roeken aangetroffen - in totaal 30 exemplaren -, waaronder een groep van 18 roeken op 10 augustus 2013.


Na vele wisselingen in aantallen en verspreiding en een dieptepunt rond 1970 is de huidige Nederlandse broedpopulatie (2013-2015) met 48.000-53.000 paren ongeveer gelijk aan die van rond 1940. De huidige winterpopulatie, met gasten uit Noord- en Noordoost-Europa, bestaat uit 150.000-175.000 roeken. (bron: Sovon.nl.)


Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl