zondag 8 april 2012

Oeverzwaluwwand weer ingestort!


Ad Kolen

Vorige week vrijdag (30 april) heb ik de Oeverzwaluwwand in de Dongevallei in de Reeshof te Tilburg voor een deel afgestoken. Met schop en hak werd een wat stevig uitziende deel van de bestaande wand bewerkt. Een deel van de wand, over een lengte van ruim 5 meter, was weer verticaal tot een hoogte van meer dan 1,5 meter.

In het begin van vorig jaar was het geheel van een flinke laag extra zand aan de voorzijde voorzien. Helaas werd opnieuw 'laagwaardig' zand gebruikt met als gevolg instortingen van de wand met daarin bewoonde nesten.

Om dit broedseizoen voor Oeverzwaluwen niet opnieuw verloren te laten gaan ondernam ik actie vorige week. Mijn spierpijn ten spijt was het echter vergeefs werk. Vandaag zagen we tijdens de broedvogeltelling dat het bewerkte stuk weer geheel was ingestort.

Het zand is zo los dat het echt niet geschikt is voor een broedwand voor vogels. Ook voor het opvullen van een permanente broedvoorzienig, opgetrokken uit stenen is het niet geschikt. Het gevolg zal inwendige instortingen zijn in de nestgangen als het toch gebruikt gaat worden!


Op de bovenstaande foto zijn de beschadigde nestgangen van de broedpogingen van de Oeverzwaluwen te zien. Door de vele instortingen was de wand niet meer horizontaal en konden konijn, over mogelijk predatoren als de vos of Zwarte kraaien de nesten uitgraven! Daar ze vroeg waren begonnen is het wel mogelijk dat enkele nesten al waren uitgevlogen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten