zondag 11 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Grutto

 



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Grutto
Limosa limosa



De grutto is een elegante grote steltloper (40-44 cm) met een lange rechte snavel, lange zwarte poten en een lange nek. In het voorjaar zijn de kop, de hals en de borst bruinrood. De buik is wit met donkere banden. De rug is grijsbruin gevlekt. Met zijn ver buiten de staart uitstekende poten en zijn luide grutto-grutto roep is hij een ongekend mooie weidevogel. Ook rondom Tilburg waren eens vele gebieden waar hij een geschikt leefgebied vond.


De in Nederland broedende grutto brengt de winter door in het zuidwesten van Europa of in het westen van Afrika. Hij keert al vroeg terug, soms al begin februari, afhankelijk van de weersomstandigheden. In augustus verlaat hij Nederland weer. De Nederlandse broedpopulatie met 120.000 broedparen rond 1975 is flink gekrompen. De laatste landelijke tellingen (2013-2015) brengen aan het licht dat nog 31.000-38.000 broedparen ons land bevolken. Wijzigingen in de agrarische sectoren, vroeg maaien, ontwateren en ook verstedelijking is steeds meer funest voor de grutto. Geschikte broedarealen zijn sterk afgenomen. Ondanks de sterke afname is de Nederlandse populatie de grootste binnen Europa. Verder zijn Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïne belangrijke broedgebieden van de grutto.


In het meest zuidelijke teldeel van de Dongevallei is op zaterdag 5 maart 2006 eenmalig één grutto waargenomen. Het tegen de Spoorlijn Tilburg-Breda liggende deel is in die periode het meest open. Aan de andere zijde van de Spoorlijn is nog niet gebouwd en braakliggende gronden flankeren het gebied. Afgaande op het geluid is één vogel genoteerd. De aanwezigheid van meerdere exemplaren in de omgeving is aannemelijk.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl