donderdag 11 oktober 2012

Vliegenzwammen



Langsteelfranjehoed (Psathyrella conopilus)

Ad Kolen

Tijdens mijn vogeltelling vandaag in de Dongevallei nog al wat paddenstoelen van diverse soorten tegengekomen. Het is nu prachtige zonnig weer maar de voorgaande week was het behoorlijk koud, maar met nog vorstvrije nachten. Dus perfect paddenstoelenweer. Meerde soorten niet zo 1-2-3 op naam kunnen brengen. Een groepje kleintjes op dunne steel dacht ik te herkenen als Mycena’s. Maar het blijken volgens kenners Langsteelfranjehoeden (Psathyrella conopilus) te zijn. En natuurlijk die rode met witte stippen; vliegenzwammen, wie kent ze niet. Er staan er tientallen, prachtig mooi met uitgespreide hoed of nog hele kleine rond bolletjes.


Een typische groeiplaats van de vliegenzwam(Amanita muscaria), onder berken.



De vliegenzwam(Amanita muscuria) is een algemene soort die je ieder jaar wel in groepen tegen komt van juni tot in oktober. De groeiplaatsen vindt je in allerlei bossen en open plekken onder bomen. Vaak staan ze onder berken waarmee ze in symbiose leven.




Deze samenlevingsvorm (mycorrhiza) is voor beide soorten profijtelijk. De paddenstoel tapt koolhydraten en vitamines af terwijl de boom geholpen wordt met de opname van mineralen en allerlei andere belangrijke stoffen.




De vliegenzwam wordt in allerlei kinder- en sprookjesverhalen liefelijk afgebeeld.

Op een grote paddenstoel,
Rood met witte stippen,
Zat kabouter Spillebeen,
Heen en weer te wippen.
Krak, zei toen de paddenstoel,
Met een diepe zucht,
Allebei de beentjes,
Hoepla in de lucht!




De tegenstelling is echter meer waar, het is een gevaarlijk type, hij is giftig. Het gif is een zenuwgif dat de werking van een echte ’drug’ heeft met allerlei ups en downs van roes en waan. Bij allerlei oude volken en culturen was de soort bekend om zijn hallucinerende werking en werd ingezet bij verschillende rituelen en cultische gebruiken.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl