Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!
|
Ad Kolen aantekeningen makende voor deze impressie met zicht op de pojma voor Turov. Foto: Kees de Rijk.
Ad Kolen
Een oproep via SOVON om vogels te inventariseren op de pojma’s (overstromingsvlakten) van de rivier de Pripyat bij Turov in het zuiden van Wit-Rusland wekte vorig jaar (2011) al mijn belangstelling. Ik had het jaar(2010) ervoor echter al een reis langs de Prypjat gemaakt, dus toen even niet. Ben Akkermans vroeg me eind 2011 om in 2012 mee te gaan, hij had dat jaar deelgenomen aan de inventarisaties. Lang hoefde ik daar niet over na te denken. Het besluit was snel genomen. Het zou mijn 4e ontmoeting worden met dit onbekende land met een boeiende natuur.
Op Zondag 15 april 2012 was er een kennismaking- en informatiebijeenkomst. Florrie de Pater had ons daarvoor uitgenodigd om naar haar woning in Amsterdam te komen. Beide groepen die in mei zouden gaan en de mensen die in juni Waterrietzangers gingen tellen waren aanwezig. Florrie is de organisator en heeft contacten gelegd met Viktar Fechuk, de directeur van de Wit-Russische Vogelbescherming(ANB.)
DAG 1 DONDERDAG 10 MEI 2012:
Zwaar bewolkt met soms een bui, 16°C.
16.41 u. Samen met Ben Akkermans op de trein naar Utrecht gestapt. In de stationshal van Utrecht eten we nog wat om beurten, terwijl de ander bij de bagage blijft!
Ondertussen verzamelt het gezelschap, bestaande uit; Ben Akkermans (Tilburg), Arend van Dijk (Uffelte), Ad Kolen (Tilburg ), Eveline Zijderveld (Houten), Kees de Rijk (Tynaarlo), Jan Dijk (Tynaarlo) en Pim Leemreis (Aalten) zich op het perron. Pim haalt het maar net, hij stond in de file. De trein met bestemming Warszawa vertrekt om 18.43 u.
De reis gaat niet door Arnhem zoals het oorspronkelijke reisplan aangeeft maar via Eindhoven naar Venlo. De Brabanders gaan dus weer een heel stuk terug. Via Keulen en Duisburg bereiken we om 23.50 u. Dortmund. Hier wordt overgestapt op de wagon die er achter gekoppeld is.
Verder kennismakende met elkaar, wat eten en drinkende, meer gedachtewisselingen in de voortrazende trein versnellen de reistijd. Voor we weten is het tijd om even de ogen te sluiten!
Wit-Rusland
Aan de westgrens van Wit-Rusland liggen Polen, Litouwen en Letland. Het noorden en oosten grenzen aan Rusland en ten zuiden ligt Oekraïne. Wit-Rusland is binnen Europa een vrij onbekend land. Het is geen onderdeel van Rusland maar sinds 1991 een onafhankelijke staat. Een groot land met minder dan 10 miljoen inwoners. De Wit-Russische taal is verwant aan het Pools en het Russisch. Het is een land met een woelig verleden, waarin het deel uitmaakte van tal van verschillende rijken en landen. Het verschilt daardoor dan ook aanmerkelijk van het echte Rusland. Geen land werd in de 2e Wereldoorlog zo getroffen als Belarus. In het Sovjetrijk ontwikkelde zich het desondanks tot het meest welvarende en geïndustrialiseerde deel. Nu wordt het land omschreven als de ‘laatste dictatuur van Europa’, met een nog altijd op de Sovjet geschoeide economie. Sinds 1994 zwaait Aleksandr Loekasjenko er de scepter, die hij voorlopig niet uit handen wenst te geven!
|
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl
Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark