Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!
|
Poyma Turov.
DAG 2 VRIJDAG 11 MEI 2012:
Lichte wisselende bewolking, 50% zonnig met een temperatuur van 27°C. en een matige wind.
00.20 u. Rijdt de trein verder. Het duurt nog tot na 01.00 u. voor de slaapcabines in orde zijn (de bedden omlaag) en we kunnen gaan slapen. Ergens in de nacht worden we gewekt door de douane voor passencontrole. Ik word verder vaak wakker maar ben toch wel uitgerust bij het opstaan!
08.56 u. Een kop koffie gedronken in de Poolse restauratiewagen, die is ook in Dortmund aangekoppeld. Je kunt er ook ontbijten met roerei en zo. De display aan de wand geeft de temperatuur aan, 21°C. en de snelheid; met 119 km. per uur rijden we door Polen.
09.44 u. Zwarte kraaien. Een stop van enkele minuten in Kutno. Het is heerlijk koel in de wagon, zelfs een beetje fris (airco.) Even naar buiten tijdens deze stop; lopende over het perron wordt het duidelijk dat het erg benauwd is! Vannacht was het ook zeer warm in de slaapcabine, waarschijnlijk omdat de deur dicht was. Een Knobbelzwaan op nest wordt gezien.
Bruine Kiekendief; 1 man.
10.46 u. De 1e Bonte kraai komt in beeld. Op doorreis door Polen zie je gewoonlijk vanaf 100-200 km voor Warschau Bonte kraaien. Tot in Warschau komen zowel Bonte- als Zwarte kraaien voor. Verder naar het oosten en noorden niet meer. Toch heb ik eenmaal in Pinks een Zwarte kraai gezien. Deze stad aan de Prypjat ligt wel ongeveer op een lijn met Warschau. Met enige regelmaat zien we Eksters vanuit de trein tijdens deze trip door Polen.
11.30 u. - 12.30 u. Staan we stil op Station Warszawa Wschodnia en kunnen we de benen weer even streken. Treinstellen en een locomotief wisselen is het doel van deze stop.
Een zicht op de sky-line van Warschau vanaf Station Warszawa Wschodnia. Met in het midden de torenspits van het paleis van Cultuur en wetenschap. Deze toren werd in 1952 gebouwd, en het heet het Palac Kultury i Nauki. Het gebouw is een geschenk van Stalin.
12.52 u. Sosnowe. Ooievaar op nest. Zomertortel op een draad langs de spoorlijn.
14.19 u. Perkowice. Ooievaar op nest.
Tijdens de reis door Polen zien we vanuit de trein in totaal 19 vogelsoorten (waaronder 7 Ooievaars), 1 wild zwijn en 7 reeën.
Om 16.00 u. gaan we de grens over naar Wit-Rusland. Vanwege het uur tijdsverschil is het dan plots 17.00 u. Direct daarna staat de trein weer stil voor paspoortcontrole en ander formaliteiten door de Witrussen. Het visum wordt gecontroleerd. De foto's op de paspoorten worden grondig vergeleken met de betreffende personen. Er moeten formuliertjes ingevuld worden.
De trein staat vreemd genoeg al voor het stationsgebouw stil. Gelukkig staat het busje met onze chauffeur dichtbij en hoeven we niet ver te slepen met de wel erg zware bagage die iedereen bij zich heeft.
17.15 u. Het busje met chauffeur Sacha en zijn handlanger staan klaar. Het is een 8-persoonsbusje. De 9e passagier, de handlanger neemt plaats op een meegenomen huiskamerstoel bij de schuifdeur. Het is aanvankelijk een probleem om alle bagage er in te krijgen. Met tassen tussen de benen en op de knieën en een reserve band voor me lukt het uiteindelijk. We rijden om 18.10 u. weg. Brest is een drukke stad met veel verkeer. De chauffeur weet er niet zo goed de weg, maar het lukt uiteindelijk om de stad uit te komen. Een poging om ergens geld te pinnen wil niet slagen. De pinautomaat waarbij we stoppen werkt niet.
Een exemplaar van de Noordoostelijke Europese ondersoort van de Kauw gezien; Corvus monedula soemmerringii. Met een (streepvormig) witte vlek aan beide kanten op de zijhals. Eveneens de bij ons talrijk voorkomende soort gezien. Maar ook Kauwen met wat vage vlekken op de zijhals. Volgens de ANWB vogelgids is determineren op ondersoort gewaagd. Tussenvormen van soemmerringii en monedula komen voor! Er niet steeds op gelet maar al deze vormen meerdere malen in Turov en omgeving gezien tijdens deze trip. Maar bij dit exemplaar is geen twijfel.
Het is vrij rustig op de weg. Met een korte tussenstop verloopt de reis door het zuiden snel en voorspoedig. Maar het is een hele zit! Vanaf het station van Brest (vanaf 17.00 u. tot 23.00 u.) in totaal 19 vogelsoorten waargenomen waaronder 2 mannetjes Bruine kiekendief, 1 Bosuil en Grutto’s.
23.00 u. Aankomst bij het huis in het stadje Turov langs de Prypjat waar we tot volgende week vrijdag verblijven. Eerst wordt de sleutel opgehaald bij het nabij gelegen vogeltrekstation. Dat is ook een houten woning. De achterkant ligt aan het water dat aan de Poyma grenst. Met bootjes is men zo in het gebied om de o.a. de met inloopkooien gevangen vogels op te halen en hier te ringen. De serre aan de woning is daarvoor ingericht zien we later. Aan een wand om het raam hangen dan katoenen zakjes met vogels, ze bewegen!
Zijaanzicht van het huis aan de rand van Turov waar we verblijven.
Het huis waar we verblijven is van Vogelbescherming. Het ligt aan de noordrand van Turov tegenover de oostgrens van de centrale Pojma, met alleen een smalle waterstroom er tussen. Dit deel van Turov is erg vervallen, nogal wat woningen zijn onbewoond en staan op instorten. Aan de andere kant van het plaatsje zien de meeste huizen er beter uit. Dit huis is echter in redelijke staat. Er zijn verschillende kamers en de vloeren zijn geverfd. Als de pomp aanstaat, is er zelfs stromende water en er is een luxe douchecabine geplaatst. Er staan verschillende bedden, er is elektriciteit en de keuken is goed genoeg om voor het gezelschap om te koken.
Achter het huis is een open vogelkijkhut geplaatst met zicht op de uitgestrekte grasvlakten.
Naast de officiële gebouwen, de winkels en het hotel, die van steen en beton zijn is het merendeel van de bebouwing van Turov in hout opgetrokken. De meeste mensen wonen in houten huizen maar er zijn wel meer stenen woningen bijgekomen.
Als het al donker is klinkt vanuit de Pojma en aangrenzende velden een koor van ontzettend hard roepende groene kikkers. Als je goed luistert, hoor je daarnaast het massaal hoempen van roodbuikvuurpadden. Deze padden tijdens dit verblijf elke dag wel ergens gehoord, maar niet zo massaal als 2 jaar terug.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl
Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark