Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!
|
Ad Kolen
DAG 6 DINSDAG 15 MEI 2012:
07.45 u. Vertrek vanaf het huis in Turov met een busje voor een 2-daagse kanotocht over de Sluchs en de Pripyat. Daarvoor hebben we eerst de 3 kano’s bij het huis uit elkaar gehaald.
08.45 u. Aankomst bij de vertrekplaats langs de rivier, ergens in de nabijheid van een spoorbrug. De in totaal 4 kano's moeten weer in elkaar gezet worden. Anatolie met hulp van Ben en Ad beginnen er aan. Wat later helpt iedereen mee.
De Sluchs, hier met afkalvende oevers, stroomt merendeels door bossen!
De Sluchs stroomt vanaf het noorden de Prypjat in. Vanuit Turov gezien ligt deze smallere rivier in noordwestelijke richting. Nagenoeg heel het stuk dat we varen is omsloten door bossen.
10.00 u. Afvaart in de stroomrichting van de rivier. Juist voor het weg varen een Draaihals goed gezien. Oeverloper. Roodborst 1z. Raaf 2.
10.34 u. Vissende vrouw op de oever. We varen voortdurend door het bos. Het is hier heerlijk stil. Buiten de geluiden die de natuur voort brengt hoor je verder niets.
12.00 u. - 13.00 u. Pauze op de oever in een gemengd bos waar een zandweg op uitkomt. Een eindje het bos inlopende, samen met Ben, de bruine vorm van een Koekoek goed van dichtbij gezien, een prachtig beest! De kleur van het verenkleed is prachtig, mooi licht bruin. Op een liggende boomstam de huid van een slang aangetroffen. Even later vlucht een ringslang weg! Een Withalsvliegenvanger gezien.
De afgeworpen huid van een ringslang.
13.23 u. Roepende Zwarte specht. Veel weidebeekjuffers langs de oevers.
13.35 u. IJsvogel 1. Overal beversporen; talloze heel of half doorgeknaagde stammen en afgeknaagde takken en stammen.
13.54 u. Een enorme zwavelzwam op een stam aan de oever van de Sluch.
Het hele stuk tot nu toe vele Spreeuwen gezien. Waarschijnlijk allemaal broedvogels in de bomen grenzende aan het water.
Vistuig: Vanuit de oever steken op meerdere plaatsen in totaal tientallen staken boven het water uit. Soms zie je dat ze verankert zijn met een omgekeerde vork (tak.) Aan het einde is een dikke nylondraad gebonden die om een kleine omgekeerde vork is gerold. De draad kan door bewegingen van de vork rollen. Aan het einde van de draad bevindt zich een dood visje met een flinke haak er doorheen.
Het landschap op de oevers wordt steeds meer open, het aantal bomen neemt af.
Een Grijskopspecht goed gezien, het geluid is iets anders dan dat van de Groene specht.
14.20 u. Aangelegd bij het dorpje Vilsja, hier zou de Scharrelaar voorkomen. We hebben de opdracht gekregen naar deze soort te kijken langs de Sluchs. We lopen het dorp af en kijkende naar de bovengrondse electrische leidingen waar op ze gewoonlijk schijnen te zitten. Er geen enkele waargenomen helaas. Ook niet tijdens de rest van deze kanotocht.
Een kloppende Kleine bonte specht.
15.20 u. Bij een mooi geel houten huis met de bekende betonnen hekjes erom (hier in wit en bruin) wenken enkele kinderen om op de binnenplaats te komen. Achter de woning in de breedte van de tuin staan een serie kooien. Ze laten ons de diverse vogels zien, vooral fazanten, waaronder goudfazanten. Een hele schare kinderen komt te voorschijnen. Vader, moeder en een oudere zoon proberen een gesprek te voeren. De taal is dan een probleem natuurlijk. Meerdere kinderen en ouderen kijken door de verrekijkers.
16.05 u. We varen verder. Buidelmees gehoord!
16.57 u. We varen de Pripyat op. Een heel verschil met de Sluch, een brede rivier met veel stroming. Hop 1. Een Bruine Kiekendief in de lucht bij een Zeearend. Het verschil in afmeting is enorm.
18.00 u. Gaan we de kant op. Een wat hogere zandrug omgegeven met wilgen, water en moeras. Hier eindigt de tocht voor vandaag. De kano's worden leeg geladen en omgekeerd op de oever gelegd. In totaal 4 tentjes verrijzen snel als onderdak voor de nacht.
Anatolie, de gids, die ook de kano’s verhuurt, maakt volgens Wit-Russische traditie boven open vuur spek klaar. Hij doet het voor en wij volgen hem. Het spek wordt aan een stok boven het vuur geroosterd en het afdruipende vet op een stuk brood gedept. Het spek en geroosterd brood wordt gezamenlijk met een stevige eigengestookte borrel genuttigd.
Ik zorg weer voor het eten, op 2 meegenomen kleine campinggasbranders. We beginnen met cup-a-soup in diverse smaken. Kapucijners met gestoofde wortelschijfjes en gebakken uien. Daarbij, koud geserveerd; paprika, tomaat, lente ui en ham is het hoofdgerecht. Wat er goed in gaat! De pannen en borden worden door Anatolie met zand gereinigd.
In de avondschemering genieten we van koffie en de laatste zonnestralen met de Wielewaal en de Kwartelkoning op de achtergrond. Later hoor ik vanuit de tent de zang van een Blauwborst en een Kwartelkoning ergens aan de overkant van het water.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl
Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark