dinsdag 19 december 2017

Breda; ’Kerstkuikens’ in het Valkenberg!



 
Een oud Belgisch ras 'De Gallische' toont veel gelijkenis met het Bankivahoen,
Afbeelding uit de album 'Dieren van België' van Fort.
 
 
 
 
 
Een van de vele hanen in het park!
 
 
 
Ad Kolen
 

Vanuit het Begijnhof klinkt: ”dreaming of a white cristmas’’ over de hoge muur het Valkenbergpark in. Op zondagmiddag, even voor Kerstmis, op weg naar ’Kerst met Anton Pieck in het Begijnhof’, doe ik een verrassende ontdekking.


 
 


Over een pas ingezaaid gazon, van dit historische park, scharrelt een ’kloek’ met 6 kuikens van ongeveer een dag oud. Het is een krielkip en de kuikens hebben een bont uiterlijk. Door over de schraal begroeide bodem te krabben komen allerlei zaadjes en kleine beestje tevoorschijn die gretig door het ’kleine spul’ worden opgepikt. Plots zakt moeder kip door de poten en de kleintjes duiken onder de veren; even opwarmen! Na circa 10 minuten steekt een kopje onder het verenkleed vandaan. De rest van het lijfje volgt en ook de andere kuikens komen onder moeders vleugels vandaan. Ze beginnen opnieuw aan voedseltocht.
 

 
 


Al jaren leeft een groep verwilderde ‘‘krielkippen’ in het Valkenbergpark nabij het centrum van Breda. Het gaat al die tijd om tientallen exemplaren, op 25 oktober 2017 telde ik er 51. Door bijvoederen, veilige plekken in de bomen om te slapen en dicht struikgewas om te broeden weten ze zich goed te handhaven.
 

 


Verspreidt over Nederland gaat het om tientallen vestingen van verwilderde kippen, soms meer dan 100 of 200 stuks. In 2004 is door Ethologie afdeling van de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar ’’Populatiebeheer van verwilderde kippen’. De verspreiding en de aantallen over het land van verwilderde kippen is echter  niet goed bekend. Er zijn weinig mensen die het interessant vinden dat bij te houden. Ook in de al bekende gegevens van de nieuwe Vogelatlas vind je er weinig van terug!
 

Voor zo ver we weten is het Bankivahoen de belangrijkste voorouder van de kip. Gallus gallus wordt ook wel het Rode boshoen genoemd en komt nog in het wild voor in Zuidoost Azië. Hoe de domesticatie is verlopen is niet echt bekend. Wel weten we dat in 3200 voor Christus huishoenders in Azië gehouden werden. Het Bankivahoen toont gelijkenissen met verschillende huidige krielkippenrassen.

 De eerste gedomesticeerde kippen in Zuid-Europa zijn van rond het jaar 700 voor Christus bekent. In Europa werden kippen vooral bij kloosters gehouden, voor hun eieren en het vlees. Later zag je bij elke boerderij in Europa wel een aantal kippen. In de 18e eeuw kreeg men in het westen interesse voor het raszuiver fokken van kippen. Deze raskippen werden vooral door de elite gefokt om vervolgens op de grotere buitenplaatsen te laten lopen.


 
 
 
In de nieuwsbrief ’vogelsenzo’ staan de artikelen uitgebreider.
abonneer je door een e-mail te sturen aan: adkolen@kpnmail.nl