zondag 10 maart 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Paapje








Ad Kolen




Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 

 
 
 
Paapje - Saxicola rubetra




Het paapje is, nauwelijks zichtbaar, iets groter dan de roodborsttapuit. Tegenwoordig is de roodborsttapuit talrijker dan het paapje. De laatste is een echte trekvogel, de roodborsttapuit blijft hier nog wel eens hangen.

De lichte streepjes op de vleugels van beide soorten kunnen voor verwarring zorgen. De kleur van de kop geeft uitsluitsel. De kop van het mannetje roodborsttapuit is zwart, het vrouwtje heeft ook een donkere kop. Het mannetje en het vrouwtje paapje hebben beide een witte wenkbrauwstreep die doorloopt boven de snavel.


Met het paapje gaat het niet goed in bijna heel Europa. In Nederland krompen de aantallen vanaf ongeveer 1970 met 80%. De huidige (2013-2015) populatie bestaat uit 260-320 broedparen. De afname is een gevolg van intensivering van agrarisch grondgebruik en verdroging of verbossing van natuurgebieden. (bron: sovon.nl)


Het paapje is tweemaal waargenomen in het Noorderbos gedurende de tellingenreeks. Op zondag 24 augustus 2003 twee vrouwelijke of jonge exemplaren. Op zondag 11 mei 2008 is één mannetje gezien.


 
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl