Ad Kolen
Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
|
Tapuit - Oenanthe oenanthe
De tapuit is een hoogpotige rusteloze vogel. Hij heeft hetzelfde formaat als een witte kwikstaart met een korte staart. Het vrouwtje is geheel bruin van boven, het mannetje heeft een grijze rug. Beide geslachten hebben een flinke witte stuit. Ook de witte blokken verder op de staart zijn opvallend.
Doortrekkende tapuiten, van en naar noordelijker gelegen streken, zijn in het voor- en het najaar op de Brabantse zandgronden een bekend beeld. Het aantal is wel flink terug gelopen. De duingebieden langs de kust en enkele inlandse zandverstuivingen, de belangrijkste biotopen, hebben veel als broedgebieden ingeleverd door vergrassing en vermossing van de bodem en het ontbreken van konijnenholen. De tapuit broedt in konijnenholen, maar de konijnenpopulatie is door ziektes kwijnende.
De tapuit is tweemaal waargenomen in het Noorderbos gedurende de tellingenreeks. Eén op 25 april 2003 en twee op 5 maart 2004. Van de laatste waarneming herinner ik me de plaats. Een zanderig deel van een zandweg grenzend aan een jaarlijks gemaaid grasland. Daarna zijn geen tapuiten meer waargenomen binnen de grenzen van het gebied. Wel waren er enige waarnemingen op een aangrenzend grasland. Dat wordt soms geëgd en is dan zanderig bij droogte.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl