Ad Kolen
Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
|
Grote gele kwikstraat - Motacilla cinerea
De grote gele kwikstaart onderscheidt zich van de andere in Nederland voorkomende kwikstaarten door de diep golvende vlucht. De opvallend langere staart en het steeds op en neer wippen daarmee is typerend. De grijze rug en de zwarte kin van het mannetje horen bij deze soort. De onderzijde is bij het vrouwtje minder geel.
Van heldere beekjes in Midden-Europese bergachtige omgevingen heeft de soort zich uitgebreid naar de laaglanden van Noordwest-Europa. In Nederland broeden inmiddels 220-360 paren (2013-2015). De broedvogels in onze omgeving trekken in de winter weg en worden vervangen door vogels uit noordelijker gelegen streken. In Noord-Brabant is de soort duidelijk in opmars. Grote gele kwikstaarten komen hier tot broeden bij waterzuiveringsinstallaties (bron: sovon.nl). Overwinteren in stedelijk gebied is ook een toenemende trend, die ik vanuit eigen waarnemingen kan bevestigen.
De grote gele kwikstaart is tijdens vijf teljaren in het Noorderbos aanwezig: 1 in 2004, 1 in 2008, 3 in 2012, 2 in 2013 en 1 in 2017. In totaal 8 exemplaren. Aanvankelijk gaat het alleen om winterwaarnemingen in november, december en februari, in 2013 en 2017 om waarnemingen meer richting het voorjaar: resp. 30 maart en 20 april.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl