woensdag 22 juni 2016

Quirijnstokpark; Vogeltelling 22-06-2016

.
 

 
een vrouwtje mandarijneend zwemt voorbij bloeiende gele plomp op de vijver.
 
 
Woensdag 22 juni 2016, 05.38 u. – 06.56 u.
Lichte bewolking, opkomend zonnig na veel regen vannacht, matige wind ,18°C.
Broedvogeltelling in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord door Ad Kolen.
  Vogels:
 
Mandarijneend
1v
Tamme eend
15
 
Waterhoen
1&1j
 
Holenduif
2&1z
 
Houtduif
10&2z
 
Grote bonte specht
1
 
Winterkoning
7z
 
Roodborst
4z
 
Merel
10&5z
 
Zanglijster
1z
 
Zwartkop
4z
 
Tjiftjaf
4z
 
Pimpelmees
1
 
Koolmees
5
 
Boomkruiper
1&1z
 
Gaai
3
 
Ekster
8&4j
 
Kauw
2
 
Zwarte kraai
2
 
Vink
1&2z
Aantal vogels
103
Aantal vogelsoorten
20
Zoogdieren:
 
 
 
 
Eekhoorn
1
Konijn
40
 
 
 

 
 
 
 

 
Naast de zang en ander gedrag van vogels dat in verband met broeden staat toont de natuur nog vele andere facetten die je niet zomaar over het hoofd ziet.  
 
 
 
 
 
Met roodgekleurde randen aan de horizon en een oranje gele zon begint weer een mooie zomerse dag. En echte Nederlandse zomerdag, benauwd en eindigend met fikse onweersbuien. De eerste zonnestralen zoeken hun weg door de takken van de oude eiken aan de rand van de hertenweide.
 
 
 
 
Zoals op vele plaatsen wisselend de populatie konijnen regelmatig. Soms zie je ze nauwelijks, dan zijn de aantallen weer flink gestegen. Vandaag 40 stuks geteld waaronder hele jonge konijnen.
 
 
 
 
De zomer vordert;. vruchten en zaden aan bomen en struiken vormen zich. Een rijk beukennootjes jaar zo te zien. De takken van meerdere beuken buigen door onder het gewicht van de noten.
 
Bij het meest noordelijke eiland in de vijver loopt een jong waterhoen over de drijvende bladeren van de gele plomp. Tussen de gele bloemen pikt het insecten van de grote groene bladeren. Met 3 lange dunne tenen, die uitsteken in verschillende richtingen, loopt het waterhoen behendig over allerlei waterplanten.
 
 
 

Segrijnslak
 
 
Het bosdeel aan de oostrand van het park is lommerrijk, bomen staan ik elkaars schaduw. En nu na veel regen is het erg vochtig. Langs de stam van een flinke eik sijpelt het water naar de bodem. Blijkbaar een paradijs voor slakken. Gewone tuinslakken en segrijnslakken zijn er talrijk ook een oranje kleurige naaktslak, de gewone wegslak heeft er een plekje gevonden.
 
 
 
 
 
 
Voor de meest noordelijk flat loopt een eekhoorn op het gazon. Opvallend voor deze boombewoner. Het doel is duidelijk, een zak chips is van een van de balkons van de flat op het gras beland. Op de geur afgekomen! Dus eekhoorns houden ook van chips!
 In de nieuwsbrief ’vogelsenzo’ staan de artikelen uitgebreider.
Abonneer je door een e-mail te sturen aan: adkolen@kpnmail.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten