zaterdag 15 augustus 2015

Een bijzondere boom!
De Chinese slangenschorsesdoornAd Kolen

In het Quirijnstokpark in Tilburg Noord zijn veel bomen na 40 jaar al van een behoorlijk formaat. Het merendeel komt van herkomst in de natuurlijke verspreidingsvorm in deze omgeving voor. Die behoren tot de inlandse boomsoorten zoals zwarte els, beuk, eik, wilg, berk en hazelaar. Daarnaast zijn er nogal wat bomen uit verre oorden aangeplant. Een er van is wel bijzonder mooi, de Chinese slangenschorsesdoorn ( Acer davidii.) Mijn eerste ontmoeting met deze schoonheid bracht me in verwarring. De zaden, die duidelijk te herkennen zijn als van een esdoorn zijnde, combineerde niet met de vorm van de bladeren. Althans niet met de bekende esdoornsoorten. De bijzonder getekende schors daarbij deed me al snel vermoeden dat het om een soort van ver weg ging.
De schors van de Chinese slangenschorsboom is getekend met licht groene lijnen op een donkere achtergrond. Die met wat fantasie op een slangenhuid lijkt. Met het ouder worden van de boom verdwijnt dit mooie kenmerk langzaam maar zeker. Op het exemplaar in het Quirijnstokpark is dat kenmerk op de stam duidelijk afgenomen en ook minder zichtbaar geworden door de begroeiing met verschillende soorten mossen en korstmossen. Als je nu langs de stam naar boven kijkt zie je dat die tekeningen op de dikke takken nog wel duidelijk aanwezig is.


Hoewel er veel bomen verdwenen zijn uit het park, sinds de 1e aanplantingen 40 jaar geleden, staan sommige bomen elkaar een beetje in de weg. De keuze om bomen weg te halen is niet eenvoudig. Deze mooie boom staat hier langs de vijver wel een beetje in de verdrukking tussen andere bomen en een kunstwerk en komt er helaas niet geheel tot zijn recht. Dat is helaas vaker het geval. Met de prachtige vaantjesboom (Davidia involucrata) aan de ander kant van het park is het nog erger gesteld. Maar een bijzonder rijk uitgegroeide trompetboom op een open plek in de buurt verloor tijdens een voorjaarsstorm een heel grote tak, die bepalend was voor de vorm van de boom. Dus wat is het beste!


Naast de Chinese slangenschorsesdoorn bestaan ook de rode (Acer capillipes) en de grijze slangenschorsesdoorn (Acer rufinerve) met van alle 3 de soorten nog enkele variĆ«teiten. Die natuurlijk alleen in parken en arboreta zijn aangeplant!  De bladeren zijn vrij groot (15 cm.), niet of nauwelijks gelobd, van boven glanzend donkergroen met verdiepte nerven en een rode steel. Van onderen zijn de bladeren wat lichter. De bloemen zijn geelgroen en groeien in gebogen, circa 6 cm. lange trossen.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten