donderdag 31 januari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2002 - 2017 Grutto






































Ad Kolen





Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 


 

Grutto - Limosa Limosa

 

De grutto is een grote slanke steltloper die vooral in graslanden vertoeft. De lange snavel is recht en de zwarte poten zijn zo lang dat ze tijdens de vlucht ver buiten de staart uit steken. De met zwart omzoomde witte ondervleugels en de witte strepen op de vleugels zijn typerend voor de grutto. Met de kastanjebruine borst en hals en de gevlekte vleugels is hij een statige verschijning.


De grutto broedt in de noordelijke helft van Europa tot ver in Rusland. Binnen de EU broedt 80% van het gruttobestand in Nederland. Overwinteren doen ze langs de West-Afrikaanse kusten en recentelijk ook dichterbij in Spanje en Portugal. De grutto broedt in Nederland voornamelijk op graslanden, het liefst extensief beheerde.


Biotoopverlies door verstedelijking, ontwatering en de veranderende structuur van de graslanden zijn onder andere de oorzaken van de terugloop van de broedende grutto in ons land. De zuidelijke provincies en ook grote delen van Overijssel en Gelderland zijn geheel ontvolkt. Ook in bolwerken van de grutto in Friesland is de populatie met 60% afgenomen. De huidige populatie bestaat uit 31.000-38.000 broedparen. In het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam men uit op 120.000 (bron: sovon.nl).


Na een heldere koude nacht (-5°C) zijn in de ochtend van 22 februari 2003 éénmalig 5 grutto’s neergestreken bij de Noorderplas. Het water is, op enkele wakken na, geheel dicht gevroren.

 

 
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl