Overvliegende visarend.
Ad Kolen.
Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) |
Visarend - Pandion haliaetus
De visarend is een forse roofvogel, groter dan een buizerd. Zijn formaat, de lange vleugels en de vrij lichte onderdelen zijn de typerende kenmerken van de visarend. Nog even kijken naar de kop: die is vanaf de ogen donker. Van onderen gezien, met het vele wit en de lange vleugels, heeft hij iets van een meeuw, maar dan wel op grote afstand. De knik in de vleugels en het bidden voor de duikvlucht naar de prooi zijn ook kenmerkend voor de visarend.
De doortrekkende en tijdelijk pleisterende visarend is al jaren een bekend beeld in augustus, vooral september en soms ook tot in oktober. In het voorjaar trekt de visarend sneller over Nederland naar de broedgebieden in Noord-Europa. Toch is ook in het voorjaar de visarend waargenomen in de directe omgeving van Tilburg. Sinds kort broedt de visarend ook in ons land. In de Biesbosch broedde één paar in 2016 en twee paren in 2017, beide met resultaat (bron: sovon.nl).
Op 30 augustus 2006 is een visarend opgestoten uit een bosschage nabij de plas in het Noorderbos. De rustende vogel accepteerde de verstoring niet en vloog weg uit het gebied.
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl
De visarend op zijn nest in de Biesbosch.