woensdag 30 januari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Watersnip



 




Ad Kolen






Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) 
 




Watersnip - Gallinago gallinago




Plotseling opvliegend
Een kleine vogel met een erg lange snavel die in een natte omgeving plotseling op korte afstand opvliegt, is gewoonlijk een watersnip. Hij foerageert graag in ondiep water met begroeiing. De vogel blijft lang zitten en komt dan onverwachts uit het niets te voorschijn. Plas-dras gebieden zijn ideaal voor de watersnip. Hij maakt raspende geluiden bij het opvliegen en verdwijnt in een snelle en onregelmatige vlucht zigzaggend uit beeld. Als de waarnemer snel reageert, ziet hij mogelijk het oranje in de staart. Bij de gelijkende vogelsoort, het bokje, ontbreekt dat. De gelijkende houtsnip vliegt in één rechte lijn direct weg.

 
Weinig broedparen, veel doortrekkers
In Nederland broeden de laatste jaren een beperkt aantal watersnippen: 1.000-1.500 paren. Nederlandse broedvogels trekken weg naar Noord-Afrika en Engeland. Grote aantallen watersnippen uit Noord- en Oost-Europa trekken door ons land en blijven vaak lang hangen. Ze foerageren in moerassige gebieden, zolang het niet vriest. Bij vorst zoeken ze open water op of trekken weg. In de winter verblijven 10.000-20.000 watersnippen in Nederland.


Lage aantallen in het Noorderbos
De watersnip is een beperkt aantal malen in het Noorderbos aangetroffen. Tijdens negen tellingen in zeven teljaren zijn 14 watersnippen gezien. Zes keer gaat het om solitaire waarnemingen. Kleine groepen (2-3 stuks) zijn gezien in periodes met sneeuw en ijsvorming. Het Noorderbos is, met uitzondering van de plas, de Zandley en wat oude (dicht geslibde) aan- en afvoersloten van de vloeivelden, tamelijk droog. Delen van de drainagesystemen zijn nog intact gebleven en voeren water af.

 

Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl