Ad Kolen
Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) |
Rode wouw - Milvus milvus
De rode wouw is een elegante, sierlijke roofvogel, groter dan een buizerd en met lange vleugels en een diep gevorkte staart. Het lichaam is roodbruin met donkere strepen en een lichte kop. Het vrouwtje is groter dan het mannetje. De rode wouw vangt kleine zoogdieren en jonge vogels, rooft prooien van andere vogels, is een aaseter en zoekt voedsel op vuilnisbelten. In 1998 is een broedgeval van de rode wouw vastgesteld in Nederland. Recentelijk (2013-2015) is een variabel aantal broedparen van 1-9 vastgesteld. In Duitsland en Frankrijk zijn de broedpopulaties van de rode wouw gekrompen. In Noord- en Oost-Europa nemen de aantallen toe (bron: Sovon.nl).
Op 14 april 2013 is eenmalig een rode wouw boven het Noorderbos aangetroffen. Er is meer aan de hand zie ik terug in mijn aantekeningen.
''Havik nieuwsgierig naar rode wouw. Een hoog boven het noordelijke deel van het Noorderbos cirkelende roofvogel blijkt geen buizerd maar een rode wouw te zijn. Langzaam komt hij dichterbij tot aan de bosrand langs de Udenhoutse weg. De vogel heeft een behoorlijk gehavend verenkleed. Enkele slagpennen zijn weer half aangegroeid. Op enkele plaatsen kijk je door het verendek. Boven de bosrand komt even een havik dicht in de buurt. De tweede roofvogel verdwijnt echter weer snel. Ook de rode wouw drijft af in noordelijke richting.”
Reacties naar adkolen@kpnmail.nl