woensdag 21 september 2011

Bloeiende struikheide langs de Waalwijkse baan



Een paarse gloed straalt je te gemoed!

Ad Kolen

Struikheide (Calluna vulgaris) is een houtachtige, laag groeiende heester die lange eentonige donkergroene kleden kan vormen op voedselarme zandgronden, op kalkarme, oudere duinen en in open bossen. Hij komt in grote delen van Europa voor. Struikheide is een vertakte, twijgachtige plant met groen blijvende lijnvormige, steelloze blaadjes, die in vier rijen groeien en elkaar bedekken. Ze groeien op korte zijscheuten van de hoofdstengels. De vele roze tot paars-rode bloemen groeien in losse aarachtige bloeiwijzen in de oksels van de hoogste scheuten, aan het einde van de takken. De plant kan 30-80 cm hoog worden. Struikheide bloeit van juli tot september.

Door de Loonse en Drunense Duinen loopt een web van zandwegen en -padden. Vaak zijn het oude verbindingen die door de slechte begaanbaarheid vaak verbreed of verplaatst werden. De Waalwijkse baan verbindt Loon op Zand met de Loonse Hoek bij Kaatsheuvel. In deze omgeving bevinden zich al lang grote en kleiner stukken heide zoals de Kraanvense heide. Door het wegvallen van begrazing, plaggen e.d. zijn vele heideveldjes langzaam maar zeker verkleint of dichtgegroeid. Rond de Kraanvense heide, dat is nabij de Waalwijkse baan, zijn enkele jaren terug meerdere stukken ogengemaakt en met elkaar verbonden door het de kap van vele opgeschoten bomen. Naast een groot heideveld nabij de kruising van wegen (fietspaden nu) is de afgelopen winter en enorm stuk ontbost om de wind meer vrij spel te geven. De opzet is om de stuifzanden opnieuw in beweging te krijgen. Het heeft het betreffende heideveld meer ruimte gegeven!

De struikheide staat er op zowel de oude stukken als op de opengemaakte delen prachtig bij. Ze bloeit rijkelijk en er staan vele jonge planten tussen. De larven van het heidehaantje (Lochmaea suturalis) brachten in 2009 grote schade toe aan de heide zodat er nauwelijks sprake van bloei was. Het lijkt of de planten daar positief op gereageerd hebben. Vorig jaar al maar dit jaar nog meer bloeien ze als nooit te voren en vindt er een verjonging plaats, een prachtig gezicht!