vrijdag 23 september 2011

Archeologisch bodemonderzoek Kasteellaan Loon op Zand


Ad Kolen

Eind augustus werd in opdracht van de gemeente Loon op Zand een archeologisch bodemonderzoek uitgevoerd aan de Kasteellaan.

Het betrof een open stuk tussen siersteenhandel Vermeer en het tennispark. Er bestaan plannen om hier een verkeersrotonde aan te leggen. Baac(www.baac.nl), een bureau dat zich bezig houdt met archeologie, bouwhistorie en cultuurhistorie werd hiervoor ingehuurd. Voorafgaande grondboringen wezen uit dat de bodem onberoerd is en verder onderzoek zal uitwijzen of er waardevolle elementen aanwezig zijn.
Een enkele meters brede sleuf werd over circa 10 meter uitgegraven. Daarin zijn vierkante proefvlakken van enkele decimeters uitgediept. De grond daar uit waren 2 medewerkers van de firma boven een fijne zeef grondig aan het uitspoelen. Een andere medewerker liet enkele kleine stukjes vuursteen zien, fragmenten van oude werktuigen. Veel was er niet gevonden tot nu toe.
Alleen als er noemenswaardige vondsten gedaan worden zal het onderzoek voort gezet worden. Blijkbaar was dat niet, enkele dagen later was namelijk de bodem gelijk gemaakt en alles was opgeruimd.