donderdag 29 september 2011

Kerkuilen afgeschoten in kerk


Ad Kolen

In de Nederlands Hervormde kerk in Sprang(Sprang-Capelle / Gemeente Waalwijk) hangt aan een wand in een lijst de onderstaande tekst.




Schuin daarboven staat de betreffende opgezette Kerkuil (Tyto alba.)


Nederlands Hervormde Kerk Sprang:

De geschiedenis van de kerk gaat terug naar de 14e eeuw. Aanvankelijk was het een bijkerkje van de parochie Venloon (Loon op zand) dat in verband met overbevolkingtoename uitgroeide tot een grote kerk. In 1572 waren er 7 altaren.

In 1593 werd Geertruidenberg door Prins Maurits ingenomen. Deze bracht de streek tussen Geertruidenberg en Waalwijk onder het bewind van de Staten van Holland. De uitoefening van de R.K. eredienst was verboden. De kerk ging na enkele jaren over in Protestante handen. De eerste predikant, ds.C.Hanecop, aanvaarde zijn ambt in 1610. Op 2e Kerstdag 1610 werd een verkiezing van ouderlingen en diakenen de Hervormde Gemeente Sprang geïnstitueerd.

In de kerk bevinden zich op de eerst 4 pijlers muurschilderingen de tijdens de restauratie van 1952-1957 werden ontdekt. Ze bevatten ondermeer de beeltenissen van de Apostelen Petrus, Paulus, Johannes en Bartholomeus. In de zuidelijke zijbeuk stelt een muurschildering Christus voor als 'man van smarten'.

Het metselwerk van de met nissen rijk versierde toren is 23,5 meter hoog. In 1612 stortte de zuidwesthoek van de toren in. Het gat in de voorgevel werd toen door middel van een houten schot provisorisch hersteld. Pas in 1911 werd de toren definitief hersteld. Toen bleek de oorzaak: veen onder her fundament ter plaatse.

Voor de plaatsing van een primitieve telegraaf ten behoeve van de door Napoleon bevolen seinketen Parijs-Amsterdam werd in 1811 de torenspits gesloopt. De huidige kleinere spits stamt uit 1816.

Het interieur van de kerk met zicht op het Houben orgel. In 2009-2010 werd het orgel gerestaureerd en kreeg het zijn oorspronkelijke kleur terug.