zaterdag 11 februari 2012

Grote zilverreigers en meer !


In de ochtendschemering opvliegende Grote zilverreiger.

Ad Kolen

Eerder deze week, op dinsdag en donderdag, verbleven 3 Grote zilverreigers (Casmerodius albus) in en bij de Zandley in het Noorderbos. Gisterenmiddag was het te druk met wandelaars met honden en baggerwerkzaamheden zorgde eveneens voor verstoring. Het water was erg troebel geworden door het verwijderen van het slib, dus vis was er niet te vangen. Vanmorgen is het rustig tijdens mijn vogeltelling. Verspreidt over het gebied zijn 5 Grote zilverreigers aanwezig. Door de aanhoudende vorst en het verder met sneeuw bedekte landschap trekken steeds meer vogels naar het enige open water in de omgeving, de Zandley. Deze geheel rechtgetrokken beek voert het gezuiverde afvalwater van Tilburg af. De temperatuur daarvan is in de winter hoger en bevriest zelden.

Twee vrouwelijk Grote zaagbekken op de Zandley.

Het water van de Zandley staat tamelijk laag waardoor slibzones aan de randen zijn ontstaan. Die zijn aantrekkelijk voor meerdere vogelsoorten die ik vandaag op verschillende plaatsen zie; 1 Grote gele kwikstaart, 3 Watersnippen (Gallinago gallinago) en 3 Witgatjes (Tringa ochropus.) Op een van de sneeuwvrije, tamelijk steile taluds foerageert een Waterpieper (Anthus spinoletta.) Ook in totaal 4 Aalscholvers (Phalacrocorax carbo) zoeken er naar voedsel. Deze rasvissers weten zelfs in dit ondiepe water vis te verschalken. Ze zoeken daarvoor de diepe delen van de Zandley op. Die bevinden zich onder de duikers, uitgespoeld door het stromende water. Twee vrouwelijke Grote zaagbekken (Mergus merganser) strijken neer en zoeken vissen ook onder een van de vele duikers in het gebied. Ze zijn daar zeer handig in. Naar een duiker zwemmende zie ik ze snel achtereen met visjes (tussen, de gezaagde bekdelen,) naar boven komen.

Kok- en Stormmeeuwen in een wak in het ijs van de Noorderplas.

Naast de doorstromende Zandley is de Noorderplas nagenoeg geheel met ijs bedekt. Slecht enkele kleine wakken zijn nog open. Kokmeeuwen (Larus ridibundus) en Stormmeeuwen (Larus canus) profiteren ervan en gebruiken ze om te drinken en te baden.

Rustende Stormmeeuwen op het ijs van de Noorderplas.

Hoewel het voor de overleving van bepaalde vogelsoorten niet positief is zijn stevige vorstperiodes niet alleen voor schaatsers mooie tijden, ook vogelaars genieten ervan !