dinsdag 7 februari 2012

Grote zilverreigers in het Noorderbos


Grote zilverreiger in het Noorderbos, januari 2009.

Ad Kolen

Zojuist (18.00 u.) Grote zilverreigers (Casmerodius albus) gezien in het Noorderbos. In de schemering over de Stokhasseltlaan naar huis fietsende zag ik er 3 staan in de Zandley. Ze waren er op zoek naar voedsel. Vis waarschijnlijk, daar is dit voedselrijke water, afkomstig van de waterzuivering Noord, erg rijk aan. Tijdens vorstperiodes blijft dit water nagenoeg altijd open. Dit gezuiverde stads- en industriewater is altijd meerdere graden boven nul en bevriest dus niet zomaar. Bij aanhoudende vorst trek het meerdere vogelsoorten aan om naar voedsel te zoeken. In het begin van 2009 werden tijdens een strenge vorstperiode meerdere malen Grote zilverreigers in of nabij de Zandley gezien. Op 8 januari 2009 zag ik er in totaal 8.

Grote zilverreiger in het Noorderbos, januari 2009.

De Grote zilverreiger wordt in toenemende mate in ons land gezien. Niet alleen door zijn opvallende wit verenkleed maar ook door het stijgen van de broedvogels en de vogels die hier in de winter verblijven. In 2010 kwamen ruim 150 paren tot broeden in ons land en zo’n 600 exemplaren verbleven er in de winterperiode.

De grote zilverreiger is van oorsprong een vogel uit het mediterrane gebied. Door het beschikbaar komen van geschikte leefgebieden is zijn verspreidinggebied inmiddels uitgebreid tot in Nederland. De Oostvaardersplassen vormen het belangrijkste bolwerk in Nederland. Dit gebied is de springplank vanwaar andere gebieden inmiddels gekoloniseerd worden.

Grote zilverreiger in het Noorderbos, januari 2009.

Helaas moet ik morgen werken, maar het lijkt me een goed idee om dan eens door het Noorderbos te lopen en te gaan kijken langs, de Zandley. Die loopt in verschillende vertakkingen door het gebied.