dinsdag 29 november 2016

Vreemde vogel








 Ad Kolen
 
Een vreemde vogel valt op! Gisteren langs het Wilhelminakanaal bij een brug aan de rand van Bieshouthakker naar Tilburg fietsende valt een ’andere’ eend me op. Een beetje schuw houdt een paartje eenden zich op aan de rand van het kanaal. In de schaduw, niet zo goed te zien dus! Later, zwemmende in het heldere licht valt de ’’vreemde vogel’ op. Na enig zoeken kan hij op naam gebracht worden als een Carolinaeend. Het is geen paartje zoals aanvankelijk lijkt. Het mannetje is in gezelschap van een vrouwtje wilde eend. Het Carolina-mannetje volgt haar steeds. Gebruikelijk gedrag bij veel eendensoorten. Vliegend gaat het vrouwtje ook altijd voorop, gevolgd door het mannetje.
 
 
 
De Carolinaeend (Aix sponsa) is nauw verwant aan de Mandarijneend (Aix galericulata.)  Beide zijn prachtig gekleurde vogels. Vooral de mannetjes hebben een bont verenkleed maar ook de vrouwtjes hebben prachtige tekeningen op hun lijf. Van beide soorten komen ontsnapte (kooivogels) en verwilderde exemplaren voor in Nederland. Carolina-eenden broeden ook in een laag aantal in ons land. Het aantal in het wild broedende Mandarijn-eenden bedraagt enkele honderden paren.
 
 
 
Een vrij tamme Carolinaeend, in een stadspark in Maastricht liet zich goed fotograferen een paar jaar terug.
 
 
Oorspronkelijk broeden beiden soorten in boomholtes. De Carolinaeend aan beide zijden van de Rocky Mountians en het oostelijk deel van de Verenigde staten. De Mandarijneend in Oost-SiberiĆ«, China en Japan.  De Harlekijneend (Histrionicus histrionicus), ook gehouden als kooivogel, wordt maar zelden gezien. De Harlekijneend en de Carolinaeend hebben gelijkenis, ongeveer de zelfde kleur op de veren, met wat meer blauw bij de Harlekijn-eend.
 
 
In de nieuwsbrief ’vogelsenzo’ staan de artikelen uitgebreider.
Abonneer je door een e-mail te sturen aan: adkolen@kpnmail.nl