donderdag 18 oktober 2018

Noorderbos; afwerking Noorderplas stagneert !

 
Ad Kolen


Vanaf 2008, al ruim 10 jaar, wordt er zand gestort in Noorderplas. Deze voormalige zandwindplas is een onderdeel van het Noorderbos. Door zand terug te storen wordt de bodem verhoogd en worden de oevers verstevigd. Een diepte van 4 meter is gunstiger voor de natuurlijke ontwikkeling, is de gedachte er achter. Het storten is gestopt en vanaf juni 2018, worden de zandwallen die zijn ontstaan verwijderd. 
 


















 
Op 19 juni 2018 heeft het aannemersbedrijf van der Lee B.V. uit Bruchem de zandzuiger ’Piet Hein’ in de Noorderplas laten leggen. Het 11 ton wegende gevaarte is ingezet om het zand van de zandwallen die tot ver in de plas reiken, gelijkmatig over de bodem te verdelen. Een klus die in 1,5 tot 2 maanden geklaard zou gaan worden.

 






Vandaag is de zandzuiger uit het water gehaald. De werkzaamheden liggen al ruim een maand stil. Grote hoeveelheden vervuilingen in het zand, verschillende materialen, maar vooral stenen veroorzaken storingen aan de apparatuur. De stalen kop aan het begin van de zuiger loopt regelmatig vast door al die verontreinigingen.


Een andere aannemer neemt de klus over. Een drijvende bak met beweegbare bodem gaat vanaf de wallen gevuld worden. Waarna verplaatsen naar de stortplek volgt!
 

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl