woensdag 24 oktober 2018

Noorderbos; afwerking Noorderplas weer op gang

 

Ad Kolen


 
Uitdiepen van de kleine plas.


Vanmorgen, tijdens mijn vogeltelling in het Noorderbos zag ik volop bedrijvigheid rondom de Noorderplas. De kleine plas aan de noordzijde van de grote plas wordt uitgediept. Eerder al was het rondom kaal gemaakt.


 


Het verdelen van het zand van de zandstortwallen over de plas is ook hervat. Op 18 oktober 2018 is de zandzuiger uit het water gehaald die daar aanvankelijk voor werd ingezet. Grote hoeveelheden vervuilingen in het zand, verschillende materialen, maar vooral stenen veroorzaakten storingen aan de apparatuur. De stalen kop aan het begin van de zuiger liep regelmatig vast door al die verontreinigingen. De werkzaamheden lagen al ruim een maand stil.

 

De splijtbak.

Nu wordt het anders aangepakt. De Firma Heymans, die ook verantwoordelijk is voor de zandstortingen sinds 2008, heeft een kraan met een lange grijper ingezet om het zand te verplaatsen. De grijper rijkt tot enkele meters in het water. In een splijtbak van de Firma Damsteegt uit Oud-Alblas wordt het zand geladen. Een duwboot vaart de splijtbak naar verschillende plekken in de plas om het daar te storten. Het gaat snel zonder enig oponthoud. Wie weet lukt het nog dit jaar al het zand over de plas te verdelen, het is nog wel een hele klus!






 Op weg om te storten.


Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl