vrijdag 30 maart 2012

Tapuit op de Oeverzwaluwwand.


Ad Kolen

De Oeverzwaluwwand in de Dongevallei in de Reeshof te Tilburg is in het begin van vorig jaar van een flinke laag extra zand aan de voorzijde voorzien. Helaas werd opnieuw 'laagwaardig' zand gebruikt met als gevolg instortingen van de wand met daarin bewoonde nesten.

Er zijn momenteel vergevorderde plannen om een permanente broedvoorzienig, opgetrokken uit stenen, te realiseren. Dat zal echter pas na het komende broedseizoen zijn.

Weer een stukje geschikt voor nestgangen van Oeverzwaluwen.

Om dit broedseizoen voor Oeverzwaluwen niet opnieuw verloren te laten gaan ondernam ik actie vandaag. Met schop en hak vanmiddag een wat stevig uitziende deel van de bestaande wand afgestoken. Nu is een deel van de wand, over een lengte van ruim 5 meter, weer verticaal tot een hoogte van meer dan 1,5 meter. Flinke klus voel ik nu aan mijn armen en schouders. Grofweg berekent toch zeker 3 kubieke meter zand met de schop verplaatst. Geen alledaags werk voor me!!

Het is maar een klein stukje in de hele wand maar wie weet goed voor zo'n 15 paren.

Ondertussen de schermutselingen tussen verschillende Canadese ganzen gade geslagen. Genoten van de meer 15 Kuifeendjes op de plas en de Scholeksters aan de overkant.

Het mooiste was echter de Tapuit die ik zag bij aankomst bij de Oeverzwaluwwand. De vogel vloog vanaf de bodem in een boompje op de wand. Tapuiten broeden niet in onze directe omgeving. Af en toe worden ze gedurende de trek gezien. Eerder werden Tapuiten gezien in 2004(1), 2006(3) en 2011(2) tijdens de voorjaarstrek.


Kijk ook eens op het weblog: vogelsenzo; Quirijnstokpark  
                        http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten