dinsdag 24 november 2015

Safaripark BB; IJsvogel tussen nijlpaarden

Kokmeeuwen wachten op de Safariboot!
 


Maandag  23 november 2015 , .Ad Kolen.

Na een flinke periode met veel wind en regen is het vandaag een mooie dag. Aanvankelijk koud -4°C., wat sluier bewolking maar meest zonnig met weinig wind en een oplopende temperatuur tot 7°C. Vanmiddag naar het Safaripark van de Beekse Bergen is het plan. Wat fotograferen en vogelen natuurlijk. Het Safaripark, hoe kom ik daar terecht!

Gedurende de voorbije winter voor de Vogelatlas van sovon in een aantal kilometerhokken van Atlasblok 5028 de vogels geteld. Onder andere op de terreinen van de Beekse Bergen. Met welwillende medewerking van het management meerdere malen zowel het bungalowpark als het Safaripark kunnen bezoeken. Een bijzonder ervaring toch wel!

Na de winter mezelf een jaarkaart aangeschaft om er op eigen houtje een jaar rond te kunnen kijken. Fotograferen, van de vele verschillende uitheemse beesten is een doel. Door de ruime en bijzondere opzet van het park is dat vaak heel goed mogelijk is de ervaring. Op de beelden is meestal niet te zien dat de dieren opgesloten zijn.

Het meest boeiende blijft voor mij toch de in het wild levende vogels die ook hier verblijven natuurlijk. Welke soorten komen ervoor, zijn er zaken die vogels extra aantrekken, vertonen ze bijzonder gedrag. Tussen het fotograferen het bewonderen van de vele beesten houd ik sterk de inheems vogels in de gaten en maak de nodige notities.

Dus vandaag een prima dag om dat weer eens te doen! Na een paar uur pauzeren, wat drin-ken in het restaurant. Het is erg rustig vandaag, ook op deze gewoonlijk hectische plek. Vanaf mijn tafeltje is er zicht op het water, waar achter nogal wat hertachtige beesten rondlopen. In het water verblijven in de zomer vaak de nijlpaarden. Rustig van mijn drankje genietende, zie ik, onverwacht eigenlijk, een drietal grote koppen boven het water uitkomen. Drie nijlpaarden in het water aan het einde van hun verblijf. Aan de andere zijde van de groene afrastering zwemt er nog een. Ze kauwen op wat takken die in het water liggen.

De nijlpaarden zijn erg op hun gemak en hebben blijkbaar geen last van de koude. Even lopen ze de kade op maar vrij snel gaan ze terug in het water. Daar is het warmer dan buiten hoor ik iemand zeggen. Dat zou best eens kunnen; koud is het nog niet echt geweest, dus de echt afkoeling van het water moet nog komen!

Een tweede verassing valt me ten deel. Een vogel strijkt neer op een hek tussen de twee water-verblijven van de Nijlpaarden. Wat ik al vermoedde kan ik met mijn verrekijker in de hand bevestigen; een IJsvogel. Het is een mannetje gezien de geheel zwarte snavel. Van vrouwelijke exemplaren is het onderste gedeelte van de snavel rood gekleurd.

De IJsvogel is al eerder in het safaripark en ook langs het water van het bungalowpark aangetroffen. Maar een waarneming op deze plek is wel verassend. Het water is door de uitwerpselen van de Nijlpaarden erg voedselrijk dus vis komt er zeker voor. Maar door de bewegingen van deze kolossen wordt ook veel zand en andere bodembedekking in bewegingen gebracht dat het zicht verstoort is de verwachting. Toch weet dit mannetje op korte afstand van de nijlpaarden een vis te vangen. Het resultaat een visje van 6-7 cm is een goed maaltje voor de snelle visser. Al gauw is zijn prooi dan ook in zijn bek verdwenen. Een tweede poging is niet succesvol.
 


De Nijlpaarden en het hek!
 

Direct daarop is er verplaatsing naar een berkje aan de rand van het water. Minutenlang, rustig op en zittende op een tak, laat hij zich bewonder. Even snel als gekomen is de vogel weer gevlogen. Een prachtig moment, genieten!

Niemand heeft het verder gezien echter, kinderen krijsen, maken ruzie om een frietje, ouders mopperen !!
 
 
Reacties naar  adkolen@kpnmail.nl
 

 

Roodborstje komen soms heel dichtbij en laten zich zomaar op de foto zetten!


Deze had een toegift, een kleine braakbal kwam plots uit het bekje! Onverwacht maar wel logisch, Roodborsten eten vooral insecten, alle niet verteerbare delen komen er weer uit in een braakbal!
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten