maandag 26 december 2016

IJsvogel, meer kansen in het Noorderbos
 
Zaterdag 24 december 2016, 09.10 u. – 12.35 u.
Lichte wisselende bewolking met wat zon, matige wind, 7°C.


Vogeltelling in het Noorderbos door Ad Kolen.

 

  Vogels
 
Fuut
1
Blauwe reiger
3
Soepgans
1
Grote Canadese gans
1
Nijlgans
9
Krakeend
1
Wintertaling
1
Wilde eend
41
Soepeend
3
Buizerd
3
Grote bonte specht
3
Winterkoning
7&1z
Heggenmus
1z
Roodborst
3&1z
Merel
13
Staartmees
8
Pimpelmees
5
Koolmees
4
Boomklever
2
Boomkruiper
2
Gaai
5
Ekster
2
Kauw
1
Zwarte kraai
13
Spreeuw
3
Huismus
2
Vink
12
Putter
11
Aantal vogels
159
Aantal vogelsoorten
28
 
 
 
 
IJsvogel, meer kansen in het Noorderbos:
 
 
Afhankelijk van de plaatselijke stand van het aantal ijsvogels, komen ze ook in het Noorderbos voor. Tijdens 9 van de 24 tellingen werd dit jaar 1 ijsvogel gezien, tijdens 1 telling zelfs 2 stuks. In voorgaande jaren zijn ook broedgevallen van deze prachtige vogelsoort vastgesteld in het Noorderbos. In 2016 helaas niet. In de vaak steile oevers van de Zandley en de verschillende vertakkingen vinden ze soms een plek om hun nestgang uit te graven. Die kan wel een meter lang zijn met een holte aan het einde. Soms doen ze dat ook op een plek die minder ruimte biedt. In de wortelkluit van een omgevallen boom kan een nestgang door een ijsvogel uitgegraven worden. Het verticale van de wand is een vereiste, de diepte van de nestgang niet altijd, mits er niet te veel obstakels, als wortels in het zand zitten.
 

De omgetrokken Amerikaanse eik.
 
 
Tijdens het blessen van bomen werd het idee geboren om enkele te verwijderen Amerikaanse eiken niet om te zagen maar om te trekken, zodat de wortelkluit een mogelijk broedplaats voor ijsvogels kon gaan bieden. De Firma Weijtmans uit Udenhout, die het bosonderhoud voor de gemeente Tilburg uitvoert, heeft enkele weken terug en flinke boom plat gelegd. Nog 2 exemplaren zijn gemerkt om dezelfde behandeling te ondergaan.
 
 

De kluit is diep genoeg, tot wel 80 cm. Mooi recht maar niet effen, geen strak geheel. Wortels met nog zand er aan maken het geheel behoorlijk ongelijk. Na 2 uren hakken en zagen is voorbije zaterdag een prachtige verticale broedwand ontstaan. Het ziet er goed uit, hopelijk zijn een paar ijsvogels ook tevreden over het resultaat en gaan ze over enkele maanden aan de slag. Het blijft afwachten natuurlijk!
 
 
 
Na 2 uren hakken en zagen is voorbije zaterdag een prachtige verticale broedwand ontstaan.
 
 

 

Al meer dan 3 jaar verblijft er een solitaire witte gans (soepgans) op en rond de Noorderplas. Gedurende nagenoeg alle tellingen werd de vogel gezien. Sinds enkele maanden heeft een grote Canadese gans zich aangesloten. Met een kapotte vleugel kan de gans niet vliegen. Meestal verblijven ze elkaars gezelschap.

 
 

 
In de nieuwsbrief ’vogelsenzo’ staan de artikelen uitgebreider.
Abonneer je door een e-mail te sturen aan: adkolen@kpnmail.nl
 

 
 

Een meer open deel van het Noorderbos aan de noordzijde.Geen opmerkingen:

Een reactie posten