donderdag 8 december 2016

Quirijnstokpark; Vogeltelling 07-12-2016

 
 
 
 
Kaal bosplantsoen.

 
 
Dinsdag 6 december 2016, 08.58 u. - 09.54 u.
Halfzware bewolking, 5°C. matige wind.
 
Vogeltelling in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord door Ad Kolen.
 
 
 
 Vogels
 
Tamme eend
6
Sperwer
1
Waterhoen
1
Kokmeeuw
23
Houtduif
20
Gr.bonte specht
1
Winterkoning
2
Roodborst
3&2z
Merel
22
Koperwiek
8
Staartmees
2
Pimpelmees
3
Koolmees
2&1z
Boomklever
2
 
Boomkruiper
1z
Gaai
5
Ekster
5
Kauw
4
Zwarte kraai
6
Vink
13
Aantal vogels
133
Aantal vogelsoorten
20
 
 
 
 
 
 
Een tapijt van naalden onder iedere moerascipres.
  
 
De meeste bomen in het park hebben ondertussen hun bladeren verloren. De moerascipressen zijn de laatste die nog niet helemaal kaal zijn. De roodbruine naalden vallen op. Op de bodem liggen rond de stammen dikke tapijten ervan. De moerascipres (Taxodium districhum) komt uit de VS en groeit daar, vrij zeldzaam, van Texas tot in New Yersey in zijn wilde vorm. Hier er veel aangeplant in parken en tuinen. Het is een loof verliezende conifeer.
 
 
 
 
 
 
De uitlopende frisgroene naalden zijn in het voorjaar ook erg opvallend. Bijzonder zijn de kniewortels. Die leggen in de oorspronkelijke groeigebieden, moerassen, het slib vast. Tevens zijn ze behulpzaam bij de ademhaling. In het park krijgen deze weinig kans door het vele maaien. Aan de rand van de vijver lukt het soms, met wat beschadigingen, enige hoogte te krijgen.
 
 

Opkomende kniewortels van de moerascipres.
 
 
De vijver is met een laagje ijs bedekt. Niet dik maar stenen en takken liggen er boven op. Dus niet toegankelijk voor eenden en andere vogels. Achter het meest zuidelijke eiland is wat open water. Een paartje eenden komt aanvliegen en glijdt met gespreide zwemvliezen over het ijs tot ze stil staan.
 
 
 
 
Nog steeds paddenstoelen in het park ondanks de vorst.
 
Een vrouwelijke sperwer vliegt achter een houtduif aan. Even later wordt opnieuw een houtduif opgejaagd door de sperwer.
 
In totaal 22 merels in het park aangetroffen. Meestal naar voedsel zoekende tussen de bladeren op de bodem. Enkele komen uit een hulstboom gevlogen. De boom van een meter op 5 hoog bevat veel bessen. De vele rode bolletjes vallen op tussen het donker groene blad.
 
 

 
 
 
 
In de nieuwsbrief ’vogelsenzo’ staan de artikelen uitgebreider.
Abonneer je door een e-mail te sturen aan: adkolen@kpnmail.nl