dinsdag 28 mei 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Keep

 
 
 




Ad Kolen




Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 


 
 
 

Keep - Fringilla montifringilla

 

Kepen mengen zich vaak, in kleinere aantallen, met groepen vinken. Met de nasale, rauwe, raspende roep ’chééép’ onderscheidt de keep zich. In Tilburg wordt de keep ook wel ’kwèèk’ genoemd naar de harde roep (kwèèkerd staat voor schreeuwlelijk). Vinken vermengen zich juist niet met een groep kepen. De keep vlieg sneller dan de vink en is in de vlucht ook zichtbaar beweeglijker. Het bewegen van de keep lijkt meer op het ’dansen’ van sijzen.


In een groep vinken valt de keep meestal pas op na het horen van de roep. In vorm, lengte (16 cm) en gedrag zijn beide soorten gelijk. Verschillen in het verenkleed zijn er wel. De witte stuit van de keep is, vooral in de vlucht, het meest opvallend. Het oranje op de borst en de vleugels van beide geslachten is in de winter minder opmerkelijk. De kop van de man is ‘s winters meer bruin en in de zomer egaal zwart. Zwart overheerst in het verenkleed van de keep meer dan in dat van de vink.


De keep is in Nederland doortrekker, wintergast en een zeldzame broedvogel. In het verleden zijn enkele zekere broedgevallen vastgesteld, maar vanaf het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer. Dat lijkt op een afname. De cijfers uit 2013-2015 laten 0-5 waarschijnlijke broedparen en 50.000-100.000 kepen in de winter zien. (bron: Sovon.nl.)













Figuur 1.


Wintergast
In het Noorderbos is de keep alleen een gast in de winter. De laatste jaren van de tellingenreeks is het gebied het meest in trek. Van kepen is vooral bekend dat ze foerageren op beukennootjes. Ze eten echter ook oogstresten en andere zaden. In het Noorderbos hebben ze een andere voedselbron aangeboord. Daar zijn sommige vloeivelden, percelen van om en nabij één hectare, geheel beplant met lijsterbessen. De inmiddels volop vruchten dragende bomen zijn ontdekt door de kepen. Gedurende de gehele winterperiode van 2015-2016 en in 2017 zijn op lijsterbessen foeragerende kepen gezien (zie figuur 1).




Reacties naar
adkolen@knpmail.nl