vrijdag 28 december 2012

Dag 8 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012
Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!


De buurvrouw.

Ad Kolen


DAG 8 DONDERDAG 17 MEI 2012:


In de ochtend is het wisselend bewolkt met veel wind en enkele buien. Tegen 12.00 u. een zeer zware bui met veel regen. Veel dreigende bewolking gedurende de rest van de middag en stevige onweersbuien. Na de bui van 18.00 u. is het behoorlijk afgekoeld.

Om 08.38 u. loop ik alvast in oostelijke richting vanaf onze verblijfplaats in Turov. Dat is in de richting waar we om 10.00 u. beginnen met nesten tellen. We hebben afgesproken op de oostelijke dijk bij een bankje. Grote zilverreiger.
Spreeuw als inwoner in een Ooievaarsnest. Aan een stok die onder in het nest gestoken is, hangt een hoefijzer. Ook Huismussen wonen hier!

De Krekelzanger goed gehoord! Meerdere zwavelzwammen op wilgenstammen langs de dijk.

Een Huismus vrouwtje heeft een meikever gevangen. Ze pikt de poten er af en vliegt er mee weg.


Speelhoekje.

09.03 u. In een aangrenzend gehucht treffen we tegen de zijwand van een houten woning een speelhoek van kinderen aan! Aan de rand van een hoop geel zand ligt een dode hazelmuis. Baltsende Watersnip.

Het dorpje inlopende klinkt de zang van de Roodmus.

Een mannetje Bruine kiekendief wordt aangevallen door een Kievit.

Ben neemt telefonisch contact op; Vanwege de slechte weersomstandigheden (veel wind) wordt de inventarisatieronde op Pojma oost tot 12.00 u. uitgesteld.Op de dijk bij het dorp de Wielewaal en de Noordse nachtegaal gehoord en gezien. Het gaat om meerdere exemplaren. Vooral de Noordse nachtegaal is bijzonder talrijk hier en in de verdere omgeving. Soms klinkt heel dichtbij hun zeer welluidende zang. Ze bewegen zich veel minder verborgen door de begroeiing dan onze Nachtegaal. Ze leven wat hoger en in minder dicht struikgewas. Meerdere malen zingende Noordse nachtegalen gezien. Soms wel op 4-5 meter hoogte.11.08 u. Ik loop nog een stuk verder over de dijk richting de brug. Het blijft bewolkt en de temperatuur stijgt.

11.45 u. - 11.30 u. Trekt er een hevig omweer over. Het valt met bakken uit de hemel. Tijdens de meest hevige regenval schuilen we (met Pim, die ik ben tegenkomen) onder een wilg op de dijk. Later lopen we terug richting het huis en halen 2 fietsen op bij het ringstation.

Aanvankelijk de stevige wind en later de onweersbuien, doen de plannen om verder de weidevogels te inventariseren in de oostelijke Pojma letterlijk in het water vallen. Jammer, er komt niets meer van, het is de laatste hele dag dat we hier zijn. De in het Engels opgestelde brief met richtlijnen (uitgereikt door Viktar op de 1e dag) vermeldt o.a:

”Nestcontrole is not performed at bad weather condition or when de grass is wet –rian, wind low temperatuur(10°C. en belowe)-”.

Terug bij het huis gaan de meeste anderen hun eigen weg, de rest van de dag!


Turov; Rechts het restaurant (waar we gisteren aten) naast de bijna afgebouwde kerk met gouden koepel.

13.30 u. Ik fiets samen met Jan naar Turov. We kopen postzegels en versturen een kaart. Een cabine links van het stadhuis is ingericht om geld te pinnen. Er zit een dame achter een balie die het geld overhandigd, 600.000 roebels (60 euro) (koers op 08-05-2012; 1 euro = 10610,30 roebels.) Ik hoef er alleen mijn pincode voor in te voeren.

Daarna rijden we verder Turov uit in westelijke richting langs enkele dorpen.

Soepganzen met jong.

14.27 u. We staan stil bij een plas met grote kikkervisjes waaruit het geluid van roodbuikvuurpadden klinkt.


Kip met eendenpullen.

Bij een volgende plas scharrelt een kip met 8 jonge gansjes langs de waterrand. Een eindje van de weg is een kolchoz gevestigd. Op een veld er naast is maïs aangeplant. Bruine kiekendief 1m.


Kolchoz.


In de buurt worden 2 groepen van circa 100 koeien geweid. Ze lopen vrij dicht bij elkaar in een met schrikdraad omringd grasland. Twee foeragerende Ooievaars lopen tussen de koeien door.


Aanleg van een dijk langs de Prypat ten westen van Turov.

 

Het deel langs de Prypjat oostelijk van Turov is bedijkt. Ook hier is, en wordt nog (wat verder op) aan een dijk gewerkt. Roodmus.

15.55 u. We bereiken een 4e dorp als het begint te regenen. Hier staan veel stenen huizen.

Jan gaat terug, ik struin nog even verder. Het plan is eigenlijk om nog een flink stuk verder te gaan maar het weer wordt steeds slechter, de buien heviger. Ik ga toch maar terug richting Turov.
17.03 u. Het museum ('Het centrum van archeologische opgravingen’) aan de rand van Turov is open. Ik ga even naar binnen. Twee dames aan een tafeltje naast de deur verkopen kaartjes. Hier in de enorme hal liggen de resten van een oud kerkje. In de hoeken op de galerij er omheen, staan vele panelen met tekst. Helaas kan ik er niets van lezen.


17.45 u. Terug in het huis. Ben en Eveline hebben nasi klaargemaakt.Reacties naar adkolen@kpnmail.nl

Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .Geen opmerkingen:

Een reactie posten