donderdag 27 december 2012

Dag 7 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012
Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!


Ad Kolen

De dag begint met een lopend ontbijt langs de Prypjat.


DAG 7 WOENSDAG 16 MEI 2012:


Vannacht regenbuien. In de ochtend tot na 12.00 u., wisselend, soms zwaar bewolkt met buien waaronder een zeer hevige. Rond 12.30 u. breekt de zon door. In de middag wisselende bewolkt met af en toe zon. We kanoën regelmatig in de stromende regen!

07.00 u. Wakker na een redelijk goede nacht. Een Grauwe fitis wordt gehoord door Pim. De Blauwborst laat zich opnieuw horen.

Al staande wordt van een ontbijt genoten. Alles wordt weer afgebroken en ingepakt.

08.22 u. Varen we verder de Pripyat af in de richting van Turov. Azuurmees 1.

Heel veel vraat en ander sporen van bevers op de oevers. Raaf 1. Hevige draaikolken brengen ons (samen met Ben zit ik in een kano) soms uit de koers.

Rakelings varen we langs een stalen paal met een scherpe rand, juist onder de waterlijn. Op enkele centimeters na was de kano open gescheurd. Bruine kiekendief 1.

Een Dwergstern brengt zijn partner, die op een in het water liggende boomstam zit, een visje.

Even de benen streken langs de Prypjat.


10.05 u. - 10.45 u. We gaan even aan land om de benen te strekken.
De gids zit in de voorste kano het houdt er een flink tempo op na. Het is jammer dat er zo snel gevaren wordt, er is daarom weinig tijd om goed om je heen te kijken en te luisteren.

Een Buidelmees gehoord en weg zien vliegen.

Weinig, maar wel bijzonder scheepvaartverkeer op de Prypjat!


11.25 u. Een grote sleepboot passeert ons uit de richting van Turov. Hij duwt een 'woonark' voort die eerder bij Turov aan de kant lag!

12.05 u. We leggen weer aan. Een steeds roepende Hop en enkele opvliegende Oeverlopers. Gisteren langs de Sluch vlogen er steeds Oeverlopers op, meerdere tientallen bij elkaar. Op vele plaatsen sporen van wilde zwijnen op het grasland. Zwartkop 1z. Elandkeutels.

Siberische lis.


12.10 u. Siberische Iris (sibirica) wordt aangetroffen, midden in een groot veld met allerlei groene lisachtige bladeren. Prachtig die blauwe tinten! In Nederland is de cultivar in verschillende variëteiten bekend. Hij wordt ook wel zwaardlelie genoemd. Arend ziet een eland. We gaan nog even kijken in de omgeving waar hij hem zag maar kunnen hem niet meer ontdekken. Rondom een boom is de bodem plat gelopen, het is een schuurplaats van wilde zwijnen.

12.30 u. De zon breekt door. Gele bloempjes gefotografeerd, een wolfsmelksoort.

13.00 u. Verder. Twee overvliegende Appelvinken en een Kramsvogel. Zeearend 1. Raaf 2. Terekruiter gehoord. Voortdurende klinkt zijn roep over het water. Uiteindelijk wordt de soort gezien, vliegende over de brede rivier.

Wespendief in de lucht. Duidelijk het profiel van de soort gezien; langere vleugels en staart dan de Buizerd. De kano lekt steeds meer, moet voortdurend hozen. Ben peddelt soms alleen!

14.40 u. Anatolie en Pim varen in hun kano recht door om voorbij Turov de kreek voor het huis in te gaan. De andere 3 kano’s gaan voor Turov langs, wat niet korter blijkt te zijn zoals men eerder aanneemt! Stop in de kreek voor Turov nabij de brug. We leggen de kano aan de kant. Ben loopt even naar het restaurant om te reserveren voor vanavond.


Turov vanaf de Prypjat gezien.

We worden door een man in uniform in een snelle boot aangehouden, controle. Als blijkt dat we elkaar niet verstaan, gaat hij in hoge snelheid verder! De andere, die voor ons varen, worden ook aangehouden.

De Tuinfluiter is tijdens deze 2-daagse kanotocht talrijk aanwezig. Ook gedurende de andere dagen van ons verblijf veel waarnemingen van deze soort. De Fitis en de Tjiftjaf worden op deze kanotocht maar enkele malen gehoord.

15.30 u. Terug bij het huisje.

Ben rijdt met Anatolie naar het politiebureau. De gids moet (voor ons) toeristenbelasting betalen en een boete voor het niet betalen ervan. Hij komt uit een andere provincie daarom moet dat betaald worden!

18.06 u. Een tiental koeien, met herders, grazen op de Pojma achter het huis.

18.08 u. Een bever zwemt door de kreek ervoor.

Even later lopen we naar Turov om te eten in het restaurant. Onderweg horen we een Bosrietzanger in een tuin. Als we bijna bij het restaurant zijn begint het flink te regenen. Het is ondertussen behoorlijk benauwd geworden!
Goed gegeten: Griekse salade, Bortjs (bietensoep, licht en ongebonden), Steak; is schijf varkensbil met frites (wel berg lekker!) Witte kool, gekleurd met bietensap. IJs en koffie na. Pim bestelde Blauw gekleurd ijs (met Blue Curaçao) als ’coupe Chernoby’!

Na het eten is het zo goed als donker. Ik loop met Ben naar het museum van het Nationaal Park aan de andere kant van Turov. We gaan kijken hoe de openingstijden zijn. Het is een flink eind lopen. Het is uiteraard gesloten maar er is nog een vrouw die ons het souvenirwinkeltje laat zien. Vanaf hier is het echter niet zo ver meer lopen terug naar onze verblijfplaats.

We passeren de winkel en gaan onze paspoorten ophalen bij het ringstation. Natalja heeft de aanmelding geregeld. Er zit een verplichte ziektekostenverzekering bij! Een Porseleinhoen laat zich horen in het donker.

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl

Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten