donderdag 27 december 2012

Dag 3 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!De achterzijde van het huis.

Ad Kolen


DAG 3 ZATERDAG 12 MEI 2012:

Aanvankelijk wisselende bewolkt maar ook zonnig, krachtige wind met een temperatuur tot boven de 20°C. Na 16.00 u. neemt de wind sterkt toe en wordt het zwaar bewolkt!

Arend loopt vroeg in de ochtend met Jan en Kees de dijk af in westelijke richting langs Turov. Ze beginnen zo met inventariseren van alle vogels volgens de BMP methode. Arend heeft daarvoor duidelijke kaarten van Google Earth gedownload en uitgeprint. Zijn plan is om naast de nestellingen van eenden en steltlopers op de Pojma voor Turov ook alle andere vogels in de omgeving in kaart te brengen. Dat lukt gezamenlijk ook merendeels! Arend brengt duidelijk structuur in het geheel. Hij is zeer ervaren en gedreven. Hij heeft dan ook zo’n 40 jaar ervaring als vogelaar en is coördinator van het BMP-project bij SOVON.


Het huis vanaf de andere kant gezien!


Ik loop met Pim een rondje door de omgeving van de woning.

08.15 u. Ooievaar op nest in de buurt. Er is inwoning van meerdere paren Huismussen. Ze vliegen af en aan.

Smient 1. Tafeleend: 6 paren.

Ben is jarig, hij wordt 65 jaar vandaag! Ik heb 2 lekkere sigaren (in een koker) voor hem meegenomen. Hij wordt door iedereen van harte gefeliciteerd en geluk gewenst!

10.58 u. Achter het huis kijkende over de Pojma; Grote zilverreiger 1. Zeearend in de lucht. Het is een volwassen exemplaar, goed de witte stuit gezien. Even later verschijnt er nog een in de lucht.

Naast de Gele kwikstaart (Montallica flava flava) denkt men de Balkankwikstaart (Montallica flava feldegg) te zien achter het huis. De vogel heeft volgens de ANWB-gids een geheel zwarte kop. Dat kan na langdurige bestuderingen, (de vogel is nogal bewegelijk) vastgesteld worden. Toch klopt het niet helemaal! Onder de snavel is het verenkleed niet geheel geel. Er loopt een vuilwit randje onderdoor. Ik denk aan een kruising van ondersoorten, wat ook voorkomt. De Noorse gele kwikstaart (Montallica flava thunbergi) heeft ook wat wit onder het donkere deel van de kop nabij de snavel zag ik later in de gids. Die soort of verwantschap daarmee kan dus ook nog. Ondersoorten determineren is sowieso niet eenvoudig!

Pim Leemries probeert met zijn lieslaarzen aan, of de kreek voor de Pojma zo over te steken is.
Terwijl Kees de Rijk (links) en Arend van Dijk toekijken!


12.10 u. Pim probeert met zijn lieslaarzen aan, of de kreek voor de Pojma zo over te steken is. Zodat niet altijd de kano gebruikt dient te worden. Dat lukt net!

12.16 u. Er gaat en vrij grote snelle boot over de Pripyat. Qua uiterlijk komt hij wat overeen met de vleugelboten die bv. in Rotterdam varen.

13.20 u. Er cirkelen 2 Zwarte Ooievaars hoog boven de bossen achter de Pojma.


Zwavelzwam in het houthok.


Op een houtblok, opgestapeld brandhout onder een afdak, groeit een prachtige zwavelzwam.


Overleg me ABN.

Wat later dan afgesproken (14.00 u.) vindt er in het huis overleg plaats met de baas van de Wit-Russische vogelbescherming(ANB), Viktar Fechuk en het echtpaar Pavel en Natalja van het plaatselijke ringstation. Volgens Viktar is de waterstand van de Pripyat lager dan gewoonlijk en zijn daardoor de graslanden in de Pojma groter. Onze opdracht bestaat uit het markeren (met GPS) van nesten van verschillende steltlopers, eenden en meeuwenkolonies op eilanden 5 & 6. Ook dienen gegevens als aantallen en andere bijzonderheden genoteerd te worden. Er wordt ook een A-4tje overhandigd met de richtlijnen.

Het volgende programma wordt vastgelegd; Zondag: eiland 5. Maandag: eiland 5 en 6. Dinsdag en Woensdag: 2-daagse kanotocht. Donderdag eiland 6. Dit programma wordt later meerdere malen gewijzigd door o.a. het slechte weer!

Vandaag worden we om 18.00 u. opgehaald om op een reeds geteld deel van de Pojma, tegenover het huis, uitleg te krijgen hoe te handelen en de nesten te herkennen. Daarna gaan we naar een plek waar baltsende Poelsnippen kunnen gadeslaan.


Gezamelijk genieten we van een pastamaaltijd.       Foto: Kees de Rijk.


Dus eten we vroeg om 17.00 u. Ik maak een pastaschotel klaar, waar heerlijk van gesmuld word.

Na 16.00 u. gaat het wel heel hard waaien, de wind neemt toe tot boven windkracht 6.

De Kano's worden gebracht. Ze zijn helemaal demontabel. Rond een aluminium frame wordt een omhulsel van rubber en canvas gespannen. Het is een hele klus. Ben en ik helpen Anatoly een handje om de 2 tweepersoons en 1 driepersoons kano te in elkaar te zetten. Die blijven verder in de tuin liggen om te gebruiken bij de tellingen op de Pojma.


Anatolie, Ben en Ad zetten de kano's in elkaar.


De plannen voor vanavond worden vanwege het nog steeds verslechterende weer afgezegd door Victar. Natalja is er ook bij maar gaat gelijk terug naar het vogeltrekstation, waar ze woont.

De afspraak voor de uitleg wordt naar morgenochtend verzet. Daarna kunnen we aan de overige delen beginnen.

Ik loop met Ben naar de nabij gelegen winkel voor brood en water. We eten een ijsje. Ze hebben hier lekker ijs met een romige smaak. Die met koekjes erin doen denken aan de ijsjes van Jamin. De koekjes zitten in de verpakking en zijn daarom soms een beetje slap, maar wel lekker.

Gedurende de avond struinen enkel mensen over de nabij gelegen Pojma, andere blijven in het huis.


Groene pad (Bufo viridus.)

Er wordt een groene pad gezien.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl

Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten