vrijdag 28 december 2012

Dag 10 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!De hal van het hotel in Brest.

Ad Kolen


DAG 10 ZATERDAG 19 MEI:


In de ochtend zonnig, meer bewolking in de middag met een temperatuur tot ruim 20 °C.

Goed geslapen vannacht. Het is prachtig zonnig weer. Eerst eten we een stevig ontbijt in het hotel in Brest; gortepap met jam, pannenkoekjes met kaas en brood met worst.

Het plan is deze ochtend, voor de terugreis, bij het fort van Brest te gaan kijken.

      
Het park tegenover het Hotel in Brest.

                                            
08.55 u. Vertrekken we lopende door een mooi park tegenover het hotel. Het is een tamelijk jong park. De bomen, met een leeftijd van ongeveer 25 jaar, staan dicht op elkaar. Op de gazons bloeien massaal paardenbloemen. Overal in het park worden langs de verharde paden kraampjes opgezet waar men frisdranken en ijs verkoopt, of gaat verkopen.

Een lange rij van vele honderden kinderen loopt vanaf de brede boulevard het park in. Ze zwaaien met vlaggetjes en dragen groenrode sjaaltjes.Bij de ruines van het fort staan allerlei oorlogsmonumenten. Je loopt er naar toe over een brede boulevard, aangekleed met veel bloemen, met zicht op een grote betonnen ster. Er onder zijn allerlei monumenten en een hek met gekleurde lintjes. Er klinken klassieke Russische gezangen. Dat maakt het indrukwekkend. Onder de ster door valt het grote monumenten direct op. Een enorm hooft prijkt er bovenop. Brest werd door de Duitsers in de 2e Wereldoorlog op 22 juni 1941 aangevallen. Het Sovjetleger hield tot 29 juni stand in het fort van Brest. De stad kreeg daarom in 1965 de eretitel, ’Heldenstad'.


De Boulevard naar het grote monument.


Er staan vele namen van gevallenen op plakkaten tegen het monument en er brandt een eeuwige vlam.
Het grote monument.

De aflossing van de erewacht.


In een strak ritme marcheren militairen naar het monumenten en nemen op 4 hoeken positie in. Twee mannen en 2 vrouwen. Vrij jonge mensen! Ze staan doodstil en vertrekken geen spier. Na ongeveer een kwartier worden ze afgelost.


Het fort in Brest heeft onder zwaar vuur gelegen in de 2e Wereldoorlog.

In de buurt staan gebouwen waar de vele kogelgaten nog goed zichtbaar zijn! Een prachtige witte kerk met gouden koepel schittert in de zon. Die moet even van binnen gezien worden. Er worden meerdere baby’s gedoopt ín de prachtig versierde kerk. Het hangt vol met allerlei versiersels en glimmende voorwerpen.In het rechterneusgat van het hoofd op grote monument broeden Boerenzwaluwen.
Op de terugweg zien we veel mensen in het park. Door een ander deel lopende komen we langs de permanente kermis die er is opgesteld. Een flink aantal vogelsoorten (34) gezien deze morgen.


In het park staan vele houten stammen in de gazons waarin beelden zijn uitgesneden.

Terug in de buurt van het hotel eten we nog een keer in het Quickrestaurant.

Een taxi vervoert de bagage naar het station. Hoewel het station dichtbij ligt is het met de zware bagage toch een aardig stuk sjouwen. De taxi is vol, Arend kan er nog juist bij. De rest gaat lopen.

Er wordt een kruier ingehuurd (met grote kar) om de bagage naar het ver weg gelegen perron te vervoeren. Bij de douane controle moet er nog geruime tijd gewacht worden.

14.45 u. Vertrek de trein vanaf het station van Brest. De tijd kan weer een uur terug gezet worden. Dat zijn we weer kwijt daar de trein ruim een uur stil staat voor allerlei controles bij Terespol.

14.50 u. Vertrek uit Tersepol.


Grensovergang Wit-Rusland / Polen.


Door Polen rijdende valt de vooruitgang in dit land op. Op vele plaatsen staan nieuwe, vaak grote woningen. Zelfs grote luxe villa's worden in het voorbij rijden gezien. Er wordt veel gebouwd. Stations zijn vernieuwd of men is met een opknapbeurt bezig.

Je ziet Station Warszawa Wodschodnia zienderoog opknappen. Er zijn sinds de heenreis tientallen borden met de naam van het station en vertrektijdenlijsten geplaatst. Ze zijn nog in plastic verpakt.

Er wordt weer het een en ander aan de trein gewisseld; o.a. het ontkoppelen van het deel dat door gaat naar Praag.
  
De (Poolse)Restaurantwagen is weer aangekoppeld. De restaurateur roept dat er van alles te koop is, van varkenskoteletten tot Wodka.


Warschau.

 
Net als op de heenweg toetert de locomotief regelmatig. De meeste spoorwegovergangen hebben geen, of halve slagbomen. Tijdens de reis door Polen nauwelijks naar vogels gekeken. Even buiten Terespol een vrouwtje Blauwe kieken gezien.

20.26 u. Konnin.

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .
Geen opmerkingen:

Een reactie posten