vrijdag 28 december 2012

Dag 9 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012


Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!De buurman.


Ad Kolen


DAG 9 VRIJDAG 18 MEI 2012: 


Het is bewolkt, soms zwaar met een krachtige wind. In de ochtend komt de temperatuur niet boven de 12°C. Na 12.00 u. breekt de bewolking en is het meest zonnig met een stijgende temperatuur.


Het laatste ontbijt in Turov.


De laatste uren hier worden goed benut!

07.00 u. Rij ik met Ben op de fiets naar het oosten, richting Gwajenks.

08.17 u. Rond gekeken bij oude, half vergane graansilo's. Het moet een groot bedrijf geweest zijn, een kolchoz waarschijnlijk!

Huiszwaluwen bij het dorp. Deze soort nog nauwelijks gezien.

Vaag een Sperwergrasmus gezien. Later een stukje verder op een paar van deze soort beter waargenomen. De fijn gestreepte borst gezien en de vlinderachtige vlucht valt ook op. Ze vliegen achter elkaar.

Grauwe kiekendief 1m. Weer een oostelijke Kauw aangetroffen, de lichte vlek (vage dwarsstreep) op de schouder is typerend.


Nog even rondstruinen rondom Turov voor de terugreis.We komen niet tot aan het dorp Gwajenks (daar in 2001 en in 2007 geslapen) gezien de resterende tijd, moeten we omdraaien. We willen het laatste stuk over de oostelijke dijk terug rijden. Het pad er naar toe vanaf de weg loopt echter dood. Aan het einde is een brede sloot naar een moerassig stuk, die is geheel dicht gegroeid met krabbenscheer. We rijden terug en gaan via de verharde weg naar Turov.


Wisenten in het museum van het Nationaal Park Prypjat.

 

Langs het museum van het Nationaal Park rijdende besluiten we even naar binnen te gaan. Allerlei taferelen met opzette beesten zijn ingericht door het hele gebouw.Een wild zwijn in het museum van het Nationaal Park Prypjat.10.45 u. Terug in het huis.


Entree Turov aan de oostzijde.

Iedere dag tamme of half verwilderde witte en bont gevederde ganzen gezien. Bij ons noemen we dat Soepganzen. Hier is het toch een ander verhaal. Gewoonlijk horen ze wel ergens thuis en zwerven aan de randen van de dorpen en langs de Pojma’s in het voorjaar en de zomer. Gedurende de winter verblijven ze ergens binnen.

Regelmatig gezien dat bewoners in de buurt hun schoenen schoonmaken in een plas in de (zand)weg. Ook de handen wassen heb ik gezien.

Het aantal boeren met kar en paard die we zagen was aanzienlijk minder dan 2 jaren geleden. Niet vergetende daarbij dat we ons nagenoeg alleen in om Turov verplaatst hebben. Wel iedere dag roodbuikvuurpadden gehoord.

Een baltsende Watersnip boven de woning.

Ruim een uur later dan afgesproken arriveert het busje om ons naar Brest terug te brengen. Weer met de bijrijder en zijn huiskamerstoel!


Een laatste blik op onze verblijfplaats!

 

Via de bekende brug over de Pripyat met ruim zicht over de rivier, zijn zijtakken en overstromingsvlaktes. Dat is iedere keer weer een bijzonder ervaring!Over de brug richting Sitskowitse rijden is prachtige de breedte van Prypjat en zijn uitlopers te zien.

Vanaf 12.00 u. weer meest zonnig en hogere temperaturen.

We rijden door Sitskowitse.

Een Klapekster op een draad.

14.15 u. Maken we een stop bij de visvijvers nabij Mikaŝeviĉy. Ook een gebied van de Wit-Russiche Vogelbescherming.De visvijvers bij Mikaŝeviĉy, rijk aan bijzondere vogels.


Al direct, aan het begin van de weg tussen 2 vijvers door horen we de Grote karekiet zingen. Deze soort nog niet eerder gehoord deze trip. Verder; tientallen Futen, Roerdomp, Kuifeend, Zwarte ooievaar 3, Geoorde Fuut, Meerkoet, Tafeleend, Kokmeeuw, Visdief en Grasmus. Een paartje Nonnetjes en een vrouwtje alleen gezien, deze soort broedt hier. Verder een paartje Brilduikers en Boerenzwaluw, Fitis, Bonte kraai, Dodaars en Kuifmees.

Roodbuikvuurpad. Juveniele meeuw ter grootte van een Zilvermeeuw met een donker oog.15.10 u. Rijden we verder.

In de middag meest zonnig en hogere temperaturen.

16.30 u. - 17.00 u.  Koffie gedronken in een chauffeurscafé.

19.14 u. Aangekomen bij het Hotel in Brest.Hier overnachten we en nemen de trein in de middag verder naar huis.
In een Quick restaurant in de buurt gegeten. Volop Gierzwaluwen in de lucht.

Er klinkt luide muziek uit een zaal in het hotel. We willen er wat gaan drinken maar het is een privé feestje, wel vriendelijke mensen die trachten een praatje te maken!

Tot laat in de avond is het zonnig en 18°C.Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .Geen opmerkingen:

Een reactie posten