donderdag 27 december 2012

Dag 5 Vogelinventarisatie Wit-Rusland Turov mei 2012




Een impressie, (in dagboekvorm) van een 11-daagse vogelreis naar het zuiden van Wit-Rusland door 7 Nederlandse vogelaars. In samenwerking met, en op verzoek van, de Wit-Russische vogelbescherming (ABN) werd een groot deel van de overstromingsvlakten (pojma’s) langs de rivier de Pripyat voor de stad Turov onderzocht op broedvogels. Daarnaast was er ruimte om de plaatselijke vogelbevolking te ontdekken!


In de verte, aan de oostrand van Turov verrijzen nieuwe huizen en een grote bedrijfshal.


Ad Kolen

MAANDAG 14 MEI 2012:

Aanvankelijk prachtig zonnig weer, later wisselende bewolking maar meest zonnig, 15-16°C. met een matige soms krachtige wind. Door de krachtige wind is het echter wel behoorlijk fris. Later meer bewolking maar toch meest zonnig.

06.20 u. Met Ben vanaf het huis in oostelijke richting de dijk op gelopen tot het volgende dorp.

07.16 u. Vanaf deze plek, in de richting van Turov kijkende is nog meer nieuwbouw te zien; een rijtje woningen en een grote hal wordt er neer gezet. In het centrum van Turov is men een nieuwe kerk aan het bouwen, met een grote gouden koepel.

Kwartelkoning 4. Roodmus 2z. De zang van de Roodmus goed gehoord maar de vogel niet gezien!

De Noordse nachtegaal zingt op allerlei plaatsen uitbundig. De zang is zeer krachtig. Ze zingen vaak vanaf een hogere plaats in een boom of struik dan we van de Nachtegaal gewend zijn. Meerdere exemplaren op 5-6 meter of hoger gezien. Ze laten zich sowieso beter zien dan de Nachtegaal bij ons. Kort hebben we een exemplaar van dichtbij goed in beeld!

Vier Azuurmezen bij elkaar aan de rand van het volgende dorp. Een exemplaar goed in beeld gekregen. Ze maken o.a. geluiden die we ook van Pimpelmezen kennen.

Teruglopende: Wielwaal 2m & 1v. Een zingende Rietzanger van achteren gezien; de vleugels trillen licht mee gedurende de zang.

09.30 u. Terug in het huis.

Vanaf 10.00 u. gaan we weer met zijn allen per kano de Pojma in.



10.43 u. Gele waterkers groeit massaal op de droge stukken en in het water.


Een Grote groep Bonte strandlopers in de lucht. Hoewel ze op een behoorlijke afstand vliegen zijn duidelijk de zwarte buiken en witte ondervleugels te zien, een goed determinatie kenmerk.

Met heel de groep struinen we de resterende graslanden van deel 5 en heel het deel 6 af op nesten en jonge vogels. Vaak waden we door het water om in op een ander droog stuk te komen. Met lieslaarzen is dat goed te doen, enkele doen dat op blote voeten en in korte broek! De grote en diepere waterpartijen steken we per kano over. Alle gegevens worden genoteerd en de nestplaatsen met gms vast gelegd. Zo de verschillende hoger gelegen droge stukken aflopende, in linie komen we van alles tegen.


Inloopkooi.


11.26 u. Onverwacht, aan het einde van een hogere rug komen we bij een inloopkooi terecht. Deze is leeg maar het is blijkbaar toch wel een effectieve manier om vogels te vangen. Meerdere malen zien we dat er wat gevangen is met soortgelijke kooien.


Koninginnenpage.

11.40 u. Een Koninginnenpage blijft lang genoeg stil zitten om te fotograferen.

11.53 u. We vinden predatiesporen van een vos op een Zomertaling. Alles wat over is van deze kleine eendensoort zijn de vleugels. Op een van de 2 treffen we een drol van een vos aan.

De roep van de Groenpootruiter klinkt.

Pim Leenreis, Arend van Dijk en Ad Kolen gaan diep door het water!


Meerdere malen steken we kreken tussen eilandjes en landtongen over. Meestal zijn ze niet al te diep maar soms zijn ze niet over te steken. We komen er achter dat als waterscheerling in groeit je het niet hoeft te proberen, het is dan te diep.

Een stuk verderop probeert even later een Ooievaar een Kievitkuiken te pakken. Een paar Kieviten en enkele Grutto's verjagen de veel grotere vogel met succes en deze vliegt weg.

Drie gepredeerde Zomertalingeieren(los.)



12.25 u. - 12.35 u. Pauze, even zitten en de benen laten rusten!



12.54 u. Ben en Eveline ploeteren met blote benen door het hoge water.

We komen vandaag weer op flinke stukken Pojma die na te zijn dichtgegroeid weer open werden gemaakt. Stronken van wilgen en brandplekken tonen dat aan. Deze plekken zijn op zich nog best ruig voor weidevogels.

Opvliegende Kwartelkoning met prachtige roodbruine bovenkant.

13.10 u. Nest Slobeend met 11 eieren en veel dons aan de randen. Het gebeurt nog al eens dat eenden bij het verstoren hun eieren bevuilen. Ze laten dan uitwerpselen vallen bij het opvliegen. Mogelijk om de eventuele predatoren te ontmoedigen hun de eieren te consumeren.

13.28 u. Nest Zomertaling met 11 eieren die bescheten zijn. Veel dons weer aan de rand van het nest. Het vrouwtje vliegt laag over de bodem weg en maakt (rare) afleidende bewegingen.



13.32 u. Nest Slobeend met 10 eieren. Het wegvliegende vrouwtje maakt op ruim 20 meter afstand op het water afleidende bewegingen. Ook deze eieren werden bevuild bij het wegvliegen.
13.57 u. - 16.24 u. Lopende door of nabij een Kokmeeuwenbroedkolonie  tellen we 102 nesten met de volgende inhoud; 8 nesten zonder eieren; 5 nesten met 1 ei; 38 nesten met 2 eieren; 49 nesten met 3 eieren en 2 nesten met 4 eieren.  Verschillende nesten van Kokmeeuwen die dichtbij of in het water staan zijn op een verhoging gebouwd van soms enkele decimeters hoog. Tussen door ook nesten van andere vogelsoorten vastgelegd.

14.12 u. Kokmeeuw gepredeerd op nest.


Twee nesten van Kokmeeuwen dicht naast elkaar.


14.21 u. Een enkele keer liggen de nesten van Kokmeeuw nagenoeg naast elkaar met amper 2 decimeter ertussen zoals hier op de foto. Opvallend is dat de kleuren van de eieren van deze 2 nesten nogal verschillen. De eieren van het ene nest zijn veel lichter als van het andere nest. Dat viel echter pas later, op de foto, op!


Nest Geoorde fuut.
14.22 u. Nest Geoorde fuut met 4 eieren. In eerste instantie denk ik; ja dat zal wel, het kunnen net zo goed de eieren van een (gewone) Fuut zijn. Later thuis de foto bekeken en vergeleken met afbeelding uit de 'Elseviers broedvogelgids' en eigengemaakte foto's van Futeneieren. De eieren van Futen zijn duidelijk boller, meer gedrongen. De eieren van de Geoorde fuut op de foto zijn duidelijk langer. Iemand had trouwens, op enige afstand van deze plek, een Geoorde Fuut gezien.


Scholeksternest.

Door begroeiingen lopende, die onder water staan, dringt steeds weer de geur van watermunt onze neusgaten in!

Tot aan de knieën door het water wadende ontdekken we tussen plantenstengels meerdere nesten in aanbouw. Het zijn nog maar beginnende ijle bouwsels tussen de stengels. Het vergt nog flink wat werk voor de Witvleugelsterns er hun eieren in kunnen leggen.

Twee gepredeerde Kokmeeuw met afgebeten koppen in de kolonie.


16.17 u. Vier jonge Tureluurs op nest. Bij een exemplaar is de eitand nog zichtbaar. (1-2 dagen oud.)


Nest Poelsnip met 4 eieren.

Het was een enerverende dag met een fikse score; Een nest van een Geoorde fuut met 4 eieren. Een nest van een Krakeend met 10 eieren. Een nest van een Wilde eend met 10 eieren. Drie nesten van Zomertalingen met in totaal 32 eieren. Zes nesten van Slobeenden met in totaal 62 eieren. Twee nesten van Scholeksters met in totaal 8 eieren. Twee nesten van Bontbekplevieren waarvan 1 nest met 2 jongen en 1 nest met 1 jong en een gestorven jong. Vijftien Kievitbroedsel; 11 maal werden jongen gevonden, in totaal 20 stuks. Die werden allemaal van een ring voorzien. In de overige nesten werden in totaal 11 eieren aangetroffen. Een nest van een Poelsnip met 4 eieren. In 3 Gruttonesten lagen in totaal 11 eieren. In totaal 10 nesten van Tureluurs, waarvan 1 met 4 juveiele erin. De overige nesten bevatten in totaal 29 eieren. Vier nesten van Visdiefjes met elk 3 eieren.


Het nest van een Zomertaling met veel dons en 11 eieren.


16.24 u. We zijn er klaar mee!



Jonge Bontbekplevier.

Ik ga niet met de kano maar te voet met Jan en Kees over de Pojma terug. Over de brug en via Turov naar het huis terug.

16.24 u. Bastaardarend boven Turov.

17.30 u. Terug bij het huis.


Gezamelijk eten in het staatsrestaurant in het centrum van Turov tegenover het hotel.

18.25 u. Vertrokken om te gaan eten in het staatsrestaurant in Turov. We betalen 2.000.700 roebels, (= 18,85 euro) voor het eten voor 7 personen; koolsalade met worst, gehaktbal 2, aardappelpuree, koffie met gebak, 6 bier en 1 rode wijn. Na het eten lopen we in westelijke richting over het plein, parallel aan de Pripjat naar de rand van Turov.

20.46 u. Ondergaande zon boven de Pripyat.


'Het centrum van archeologische opgravingen' aan de rand van Turov.


20.48 u. We komen uit bij 'Het centrum van archeologische opgravingen’, dat wordt mooi verlicht door de ondergaande zon(zie foto.) De prachtige hal herbergt de resten van de 12e eeuwse tempel, een uniek exemplaar van de stenen architectuur. De tempel werd in de 13e eeuw verwoest door waarschijnlijk een aardbeving.


Standbeeld van Cyrillus van Turov in de schermering.


20.57 u. Op een heuvel bij de hal staat een standbeeld van 'Cyrillus van Turov'. Het silhouet van het beeld steekt mooi af  tegen de door de ondergaande zon gekleurde achtergrond . Het forse beeld is in 1993 geplaatst. De Griekse gebroeders Sint Cyrillus en Sint Methodius (9e eeuw)verzorgden samen een Slavische vertaling van Liturgische teksten in het door Cyrillus ontworpen Glagolitische alfabet, waaruit het naar hem vernoemde Cyrillische alfabet is ontstaan.

Rond 23.00 u. kort een Porseleinhoen gehoord aan de achterkant van het huis vanuit de Pojma.

Het plan is gewijzigd; Morgen beginnen we al aan de 2-daagse kanotocht. Donderdag gaan we nog een dag inventariseren.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                             http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .