woensdag 23 juni 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Boomvalk

 



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen





Boomvalk
Falco subbuteo



Vangt vooral vliegende proo
ien

De boomvalk heeft ongeveer het formaat van een torenvalk. De staart is echter kort en de vleugels zijn lang en spits. Het verenkleed doet denken aan de veel forser gebouwde slechtvalk die ook een stuk groter is. De volwassen boomvalk heeft een rode ’broek’: onderstaart dekveren en het bevederde deel van de poten zijn rood. Leigrijze bovendelen, een witte halve kraag, de donkere kop en baardstreep onderscheiden de volwassen boomvalk van het meer bruin gevederde jong. De soort is een zomervogel in Nederland: hij is hier vanaf april-mei tot september-oktober. Zijn voedsel is voor een aanzienlijk deel ook zomers: libellen, sprinkhanen, krekels en kevers. Hij slaat ook zangvogels tijdens de vlucht, zoals zwaluwen, piepers, kwikstaarten, leeuweriken, spreeuwen, gorzen, mussen en vinken.


Aantal waarnemingen neemt af

Boomvalken overwinteren in het zuidelijke deel van Afrika. Tijdens de trek lopen de aantallen in Nederland op, maar het merendeel van de boomvalken gaat oostelijk aan ons land voorbij. De klassieke boomvalkgebieden, de heide- en bosgebieden op de zandgronden van het oosten en het zuiden van ons land, zijn verlaten. De boomvalk heeft zich deels verplaatst naar boerenland in het noorden en het westen. Biotoopveranderingen, predatiedruk door de havik en de afname van prooidieren zijn de oorzaak van het teruglopen van de aantallen boomvalken: van 1.000-1.100 broedparen in 1973-1977 naar 450-700 broedparen in 2013-2015. (bron: sovon.nl)


Beperkt aantal waarnemingen

Ondanks het feit dat de Dongevallei, en trouwens de gehele Reeshof een tamelijk waterrijke omgeving is, is de boomvalk maar beperkt waargenomen. Tijdens de 16-jarige tellingenreeks is viermaal een boomvalk gezien: in 2009 (2x), 2011 (1x) en 2016 (1x), steeds in de tweede helft van het jaar.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl