dinsdag 8 juni 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Bruine kiekendief

 



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen



Bruine kiekendief
Circus aeruginosus


De bruine kiekendief is een roofvogel met het formaat van een buizerd. Het lichaam is slanker, de vleugels zijn breder, de staart is langer en ook de poten zijn langer. Het mannetje heeft een lichte kop met fijne donkere strepen. De vleugels zijn driekleurig: bruin met grote grijze velden en zwarte punten. Het vrouwtje is groter en heeft een bruin verenkleed, een strokleurige kop en dezelfde gekleurde voorranden aan de vleugels.

De bruine kiekendief is een broedvogel in Nederland, vooral in het noorden en het westen. Als wintergast verblijft hij vooral in Zeeland. Vogels uit noordelijk van ons land gelegen streken trekken van half augustus tot begin oktober door naar het zuiden en van half maart tot eind mei gaan ze terug. Er broeden 900-1200 paren in Nederland en in de winter verblijven er 100-200 exemplaren (2013-2015). (bron: sovon.nl)

Op zondag 22 maart 2009 vliegt ergens op de hoogte van teldeel 5 (parallel aan de Scharwoudestraat) vanuit zuidwestelijke richting een mannelijke bruine kiekendief. Hij verplaatst zich in de lengte van het telgebied verder naar het noorden.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl