maandag 21 juni 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Visarend

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen

Visarend
Pandion haliaetus

De visarend is een forse roofvogel, groter dan een buizerd. Zijn formaat, de lange vleugels en de vrij lichte onderdelen zijn de typerende kenmerken. De kop is licht met een donkere naar achteren lopende streep vanaf de ogen. Van onderen gezien, met het vele wit en de lange vleugels, heeft hij iets van een meeuw, maar dan wel van grote afstand gezien. De knik in de vleugels en het bidden voor de duikvlucht naar de prooi (vis) zijn ook kenmerkend voor de visarend.


 Laag overtrekkende visarend.

Doortrekker

De doortrekkende en tijdelijk pleisterende visarend is in het najaar al jaren een bekend beeld in Nederland. Vanaf augustus, maar vooral in september en soms ook tot in oktober worden tientallen exemplaren in waterrijke gebieden gezien. In het voorjaar trekt de visarend sneller door naar de broedgebieden in Noord-Europa. Toch wordt ook in het voorjaar de visarend waargenomen, zelfs in de directe omgeving van Tilburg. Sinds kort broedt de visarend in ons land, in de Biesbosch: één paar in 2016 en twee paren vanaf 2017. In 2020 is er een derde paar gaan broeden. Ze broeden graag bij elkaar in de buurt. (bron: sovon.nl)


Lastig gevallen door lokale broedvogels

Bijzondere toevalstreffers zijn de waarnemingen in 2008. In zowel het voorjaar als tijdens de najaarstrek is een visarend in de Dongevallei gezien. Op maandag 12 mei 2008 vallen twee zwarte kraaien een passerende visarend lastig. De roofvogel vliegt in de lengte van de Dongevallei naar het noorden. De kraaien verdedigen hun territorium; ze broeden in het gebied. Rond 10.00 uur op zondag 14 september 2008 wordt een visarend in de lucht boven het noordelijk deel van de Dongevallei gezien. De vogel wordt door meerdere vogelsoorten belaagd. Eerst door een tiental kieviten, later door verschillende kraaiachtigen en ook huiszwaluwen cirkelen om de roofvogel. De visarend speurt het water af naar vis maar wordt daarbij steeds gestoord. Een duikvlucht wordt onderbroken als zwarte kraaien de achtervolging inzetten. Langzaam verschuift de vogel richting het deel van de Donge dat in het kanaal uitmondt. Ook hier hangen steeds kraaiachtigen om hem heen.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl