woensdag 9 juni 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Havik



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Havik
Accipiter gentilis



De geslachten van de havik lopen in formaat uiteen. De grootste, het vrouwtje, evenaart bijna de buizerd. Het mannetjes is veel kleiner. Het verschil met de sterk gelijkende sperwer is de staart. De staart van de havik is korter en de einden zijn afgerond. De staart van de sperwer is aan het einde recht afgesneden. De sperwer is duidelijk kleiner dan de havik maar dat is niet altijd goed te zien in de lucht.

Met uitzondering van gebieden met nauwelijks bos en sterk verstedelijkte streken komt de havik in heel Europa voor. In de eerste helft van de twintigste eeuw groeide de populatie door het uitbreiden en ouder worden van de bossen. Vervolging en opeenhoping van gifstoffen in de voedselketen decimeerden de aantallen. Na het stapsgewijs verbieden van de gifstoffen herstelde de havik zich vrij snel. Het stoppen van de vervolgingen en het geleidelijk bezetten van meer open gebieden deden de aantallen verder toenemen. In de periode 2013-2015 is de populatie 1.900-2.300 broedparen en 5.000-7.500 exemplaren verblijven er in de winter in Nederland. (bron: sovon.nl)

Een op zondag 23 december 2018 langs een bomenrij flitsende havik is een nieuwe soort voor de Dongevallei. Het is daar de enige waarneming van deze snelle roofvogel tot nu toe.




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl