zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 1



Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.


Ad Kolen

Vrijdag 20 juli 2012:

Het weer:
Bewolking in de ochtend, die ’s middags wat breekt en af en toe de zon doorlaat met rond 16.00 u. een buitje. In de avond, na 19.00 u. breekt de zon volledig door, 19°C. matige wind.

De route: Tilburg - Riland
Vanuit Tilburg Noord door het centrum van Tilburg en via de ‘Oude Bredaseweg’ naar Breda gereden. Langs de verschillende singels naar het Markdal en daar de route LF13b opgepakt die door de Brabantse bossen onder Roosendaal door loopt. Bij Huijbergen via Hoogerheide en Woensdrecht een stuk afgesneden naar Rilland, wat nog juist in Brabant ligt.

De gereden afstand vandaag:
95,14 km.

Overnachting:
Op SVR-camping
                              ”De Boerezwaluw”
                              441 SN Rilland  0614-615745

Waargenomen vogels: 
41 soorten, waaronder Patrijs 15, Zwarte specht 1, Groene specht 3r, Kleine karekiet 2z.

Netwerk LF-routes Nederland:
Het merendeel van deze tocht gereden via verschillende Landelijke Fietsroutes. De ”Stichting Landelijk Fietsplatform” uit Amersfoort ( www.fietsplatform.nl ) heeft een nagenoeg landdekkend net van lange afstandroutes uitgezet. Soms werden korte stukken afgesneden om wat sneller de bestemming te bereiken. Deze routes gaan door de meest mooie stukjes van Nederland wat meestal niet de kortste weg is. Bordjes geven in 2 richtingen de route aan. Tijdens eerdere tochten via deze routes reed ik nog al eens verkeerd. Langs tijdens de deze tocht gereden trajecten staan meer hoog geplaatste bordjes waardoor ik ze minder gauw over het hoofd zie!


De fiets:
Stadsfiets; Sparta Hero zwart-zilver met 3 versnellingen en canvasfietstassen voor en achter op dragers.

Het tempo:
Hoewel fietsen en vogels kijken niet altijd te combineren is kan ik het als ”fervent vogelaar” het niet laten om alle waargenomen vogelsoorten te noteren en van sommige soorten de aantallen bij te houden. Het plan is om alle hier voorkomende duiven (Holenduif -Columba oenas-, Houtduif -Columba  palumbus-, Turkse tortel -Streptopelia decaocto- en Zomertortel -Streptopelia turtur-) te tellen. Later komen daar opvallende soorten als Groene specht en Kleine karekiet bij. In beginsel worden alleen de tijdens het fietsen waargenomen vogels opgenomen. Alleen bij echte leuke soorten en grote aantallen wordt in de rem geknepen. Daarnaast interesseren me veel zaken betreffende landschap en natuur die in het blikveld komen. Begrijpelijker wijze ligt het kilometer gemiddelde per uur dus niet erg hoog. Hoewel de uitgekozen overnachtingplaatsen als dagelijks eindpunt gesteld zijn is doel vooral genieten van landschap en natuur waarbij het tempo niet belangrijk is. 


 Het Markdal bij Breda.

Op pad:
Het eerste gedeelte gaat door bekende gebieden, tot in het Mastbos in Breda weet ik zo de weg te vinden.


Het Turfven in het Mastbos bij Breda.


Hier kom ik regelmatig. Vanaf het Station van Breda loopt de door mij uitgezette route; ”Fikse Bredase wandeling langs singels, parken, beken en bossen”, een van mijn lange afstand vogeltochten waarbij alle vogels genoteerd worden.


Een ruim 14-daagse periode met lage temperaturen en veel regen die vooraf ging loopt (gelukkig) ten einde. Hoewel het nog een beetje aarzelend verloopt, liggen er betere tijden in het verschiet volgens de KNMI.

Nat Mastbos
Dwars door het Mastbos over het pad langs het Turfven, parallel aan de kogelvanger rijdende zorgt de vele neerslag van de laatste weken voor problemen. Op het altijd al vochtige pad staan nu grote plassen en de bodem is erg drassig. Met zwaar beladen fiets is er geen doorkomen aan. Dus voor langs, om het ven heen, waarvan een flink stuk lopende. Ook verder op zijn de soms smalle paden in het bos niet erg goed begaanbaar. Op het ven 5 Futen aangetroffen, de roep van de Zwarte specht klinkt door de bossen en een rode eekhoorn kruist mijn pad.

Aardbeien
Even voor Rijsbergen gaat de tocht langs meerdere grote velden met aardbeien. Op de meeste velden zijn de vruchten nog groen. Op een groot veld zijn de aardbeien wel rijp en worden door een groot aantal schoolkinderen geplukt.

Met Rijsbergen in zicht laten 2 Groene specht hun ’lach’ horen. In het dorp is het tijd voor een stop. Op een bankje voor de plaatselijke bakker wordt de dorst gelest met koffie uit de thermoskan en de energie op pijl gebracht met een puddingbroodje van de warme bakker. Ondertussen gieren meerdere Gierzwaluwen(Apus apus) door het luchtruim boven me!

Door bossen
Vanaf Breda loopt de route nagenoeg steeds langs en door bossen. Vaak naaldbossen maar soms ook gemengd hout. Bekende gebieden schuiven aan me voorbij; ”De Pannehoef” (Brabants Landschap), ”De Moeren” (Natuurmonumenten)  en de ”Oude Buisse heide” (Natuurmonumenten.)


De route loopt hier een stukje door België. Bij de grens staat een oude slagboom(omhoog) en een roodwit wachthuisje.

Verderop een Boomvalk (Falco subbuteo) in de lucht en passeer ik een veld met kemp, een voedergewas volgens het begeleidende bordje. Het heeft wel veel weg van wiet.

Kemp
(Van: Skarsterslannieuws.nl -)
Ik heb het goed gezien het is wel hennep maar geen wiet. De planten die hier groeien zijn niet de beruchte hennepplanten waarmee je in hogere sferen komt. Integendeel, ze zijn het beste te vergelijken met bier en alcoholvrij bier. In de ene zit alcohol en in de andere niet. Dit is dus de malt variant. Het is dan ook geen echte hennep maar vezelhennep wat meer bekend is onder de naam Kemp. Vezelhennep bevat maximaal 0,2 procent THC, de werkzame stof van de drug cannabis. De algemene Inspectiedienst (AID) controleert dat bij boeren die Kemp voor hun koeien verbouwen. De vezelhennep wordt ondertussen op vrij grote schaal in ons land verbouwd. In het noorden van Nederland worden enkele duizenden hectares verbouwd, ook voor veevoer maar in hoofdzaak voor de textielindustrie voor de vezels dus!

 Het landschap wisselt enorm af na wat bossen komt een enorm veld met rabarber in beeld.

Rabarber
Rabarberplanten zijn bijna onverwoestbare vaste planten die lang mee gaan. Alleen de bladstelen van jonge bladeren worden gegeten. Ouder blad wordt giftig. Rabarber wordt gekookt met suiker gegeten als een soort appelmoes en is eigenlijk meer een compote (in suiker gekookte vruchten) dan een groente.

De dag verloopt snel. Het is al bijna 16.00 u. als ik bij Huijbergen 2 Patrijzen ontdek.

In deze meer open omgeving trainen veel wielrenners. Overal passeren me enkelingen en kleine groepjes op racefietsen.

Het is niet ver meer naar de camping. Ik ga in Hoogerheide vast wat eten, heb ik dat gehad! Een mooie zaak aan de Huijbergse weg maar de saté is verbrandt en de friet is ook niet geweldig, jammer!

Patrijzen
Juist voor het viaduct over de A4 bij Woensdrecht, naast een graanveld op een gazon voor een groot stallencomplex, scharreltje een flinke groep Patrijzen (Perdix perdix). Het gaat om 3 volwassen en 10 juveniel.

Camping ”De Boerezwaluw”
Om precies 17.00 u. arriveer ik op Camping ”De Boerezwaluw”, die tussen Woensdrecht en Rilland ligt. Rondom Woensdrecht is het even zoeken maar LF13b loopt er dicht langs en het laatste stuk wordt met bordjes aangegeven.

Ontvangst met koffie.

Het was goed fietsweer vandaag, nauwelijks wind en niet te warm.

De tent staat zo op, terwijl een Heggenmus op de achtergrond zingt!

Dit is een plekje aan het einde van de Wereld; aan een weg die doodloopt tegen het Rijn-Schelde kanaal. Het is een mooie rustige camping. Strak gemaaide veldjes en schoon en mooi sanitair. Aardige mensen, de campingbeheerders, knopen direct een geïnteresseerd gesprek aan.

Later op de avond een witbiertje gedronken op het terras.

Uilen
Op de camping staan een rij met aan elkaar grenzende kooien (1 m. x 4 m.) met daarin in grote uilen: Oehoe (Bubo bubo) 2, Canadese Oehoe (Bubo virgianus wapacuthu) 1, Sneeuwuil (Nyctea scandiaca) 1, Kerkuil (Tyto alba) 1 en Afrikaanse Oehoe (Bubo africanus) 1. De Canadese Oehoe is een ondersoort van de Amerikaanse Oehoe (Bubo virgianus.)
Een man komt ze later in de avond voeren met dode eendagskuikens. Hij zou er mee gaan ”trainen” maar heeft er te weinig tijd voor. Ze zitten maar te zitten in de tamelijk kleine ruimten, niet groot genoeg om te vliegen.  Wat heb je daar aan !!

21.42 u. Vanuit de tent hoor ik Grauwe ganzen overvliegen.

22.13 u. Ondergaande zon, nee het is een rode lamp(natriumlamp), die is aangegaan op enkele meters van de tent.

Dan gaat mijn licht uit.

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .