zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 5



Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.



Ad Kolen

Dinsdag 24 juli 2012:

Het weer:
Prachtig zonnig weer met een zwakke soms matige wind en een temperatuur tot 24°C.

De route: Noordwijkerhout – Monnickendam.
Oostelijk van de duinrand via Lisse, Hillegom en Heemsteden naar Haarlem. Getracht verder te rijden via LF20 maar daar door slechte bewijzering door nieuwbouw e.d. vaak vanaf geweken. Vooral bij en in Amsterdam pakt het heel anders uit! Over het IJ in Amsterdam een stuk F7b gevolgd en via enkele knooppunten naar Monnickendam.

De gereden afstand vandaag:
76,01 km.

Overnachting:
Natuurkampeerterrein ’Hemmelland’
                                        Hemmeland 1  1141 LA Monnickendam  0299-655555

Waargenomen vogels: 
33 Vogelsoorten, waaronder 2 zingende Kleine karekieten (Acrocephalus scirpaceus.)

Vanuit mijn slaapzak al voor het opstaan gehoord; 2 zingende  Houtduiven (Columba  palumbus) en 1 roepende Boomklever (Sitta europaea).

Op pad:
08.36 u. Weggereden;
Aanvankelijk via Zilk langs de duinen naar boven willen rijden maar kom bij Lisse uit en ga dan via Hillegom naar Heemstede en Haarlem. Achteraf gezien is dat eerste stuk wel wat om!




Bij Lisse is een bollenveld onder water gezet. Er zijn kleine dijkjes om gemaakt. Dit doet men ter bestrijding van  aaltjes en andere schadelijke insecten maar ook tegen planten als akkerdistel.

Langs de ’Keukenhof’ gereden, die is al weer gesloten. Het tegenover gelegen ’Kasteel Keukenhof’ is wel open en te bezichtigen.

09.25 u. Hillegom.

Langs:

Linnaeushof, Europa's grootste speeltuin;

(Rijksstraatweg 42121 AE  Bennebroek.)
(Van de website Linnaeushof – augustus 2012.)

De grondlegger van Linnaeushof was Pieter Grijpstra (1920-1998). Hij woonde in Aalsmeer, waar hij, tussen 1948 en 1964, als politieagent werkzaam was.

In 1955 kocht Pieter Grijpstra de grond waarop de huidige speeltuin staat. Er werden grote showtuinen met bloembollen ingericht en de bestaande plantenkas werd omgetoverd tot een tropische plantenkas. In het voorjaar van 1956 werd dit, onder de naam 'Linnaeushof', geopend. Toen al kwamen er zo'n dertigduizend bezoekers per jaar. Met het entreegeld werd onder andere het Rode Kruis gesteund.

Om de bezoekers nog meer vermaak te kunnen bieden werd er een kleine speeltuin aangelegd. Deze speeltuin werd op 15 mei 1963 door Godfried Bomans geopend. In de jaren daarna werd de speeltuin steeds verder uitgebreid en in 1975 maakten ook de laatste showtuinen plaats voor speeltoestellen. Het bezoekersaantal van Linnaeushof groeide naar ruim 300.000 bezoekers per jaar. Grote investeringen in attracties en nieuwe speeltoestellen en een streng beleid ten aanzien van de speelveiligheid leidden tot een uniek attractiepark.

Actief spelen, dat is het motto waarmee de familie Grijpstra de speeltuin oprichtte, en dat geldt nog steeds. Door de keuze van speeltoestellen, waarbij kinderen zelf moeten bewegen en hun eigen energie en fantasie moeten gebruiken, is Linnaeushof uniek. Zeker in het huidige tijdperk, waarin kinderen steeds minder buiten spelen en overgewicht toeneemt, is de waarde van een dag spelen in Linnaeushof groot.

10.34 u. In Haarlem LF20a opgepikt. Op een bank in een groot park met oude bomen koffie gedronken met een krentenbol. Aan een voorbijganger vraag ik hoe het hier heet.  Volgens hem heet dit park het Grote Hout en is het, het oudste park van Nederland.  Vanaf de bank, omringt door oude eiken en beuken gehoord; Grote bonte specht (Dendrocopos major), Zanglijster (Turdus philomelos), Gaai (Garrulus glandarius) en Winterkoning (Troglodytes troglodytes.)

Stadsbos de Haarlemmerhout
(Van de website van de gemeente Haarlem – augustus 2012.)

 

De Haarlemmerhout is het oudste groene Rijksmonument van Nederland. Het ligt aan de zuidkant van Haarlem. 'De Hout' zoals het groengebied in de volksmond heet, heeft een oppervlakte van zo'n zestig hectare en kent verschillende karakters. De Kleine Hout, met de kinderboerderij, het pannenkoekenhuisje en het Hildebrandmonument, heeft een parkachtig karakter. De Grote Hout, het deel ten zuiden van Dreefzicht dat ingeklemd ligt tussen de Fonteinlaan, Spanjaardslaan en Wagenweg, is een stadsbos. Eindenhout, het gedeelte bij het koepeltje tussen Wagenweg en Leidsevaart, is slechts beperkt toegankelijk en heeft veel meer het karakter van een natuurgebied.

In de Hout komen bijzondere natuurwaarden voor. Het bos kent relatief veel oude bomen en er komen zeldzame planten voor. De Hout is bijvoorbeeld beroemd om zijn stinsenflora en blauwe boshyacinten.

11.05 u. verder gereden.

Nabij Amsterdam kom  ik bij industrie op nieuwe wegen en paden en raak de draad kwijt, geen routebordjes meer. Ik rij een stuk terug om te zien of ik er over het hoofd heb gezien, Het houdt op! Als de weg vraag stuurt een vrouw terug naar Halfweg, dat is 4 km. terug, zie ik er zo dom uit! Hou de richting Amsterdam aan en later Centrum en Slooterdijk. Kom bij het NS Station Slooterdijk uit.

13.37 u. Station Slooterdijk.
Daar ik ondertussen honger en dorst heb gekregen haal ik op het Station een frietje en een koude sinas. Het is behoorlijk warm geworden ondertussen. Vraag wel aan een medewerker van de fietsenstalling even op mijn spullen te letten, voor alle zekerheid.

13.53 u. Verder gereden richting het centrum van Amsterdam.




Langs het IJ in Amsterdam.


14.30 u. Het IJ achter het CS van Amsterdam bereikt. Met het veer het water overgestoken en route LF7b opgepakt. Deze loopt langs het Noord-Hollands kanaal. Hier hebben eens gevaren met ”De Groeten” tot aan Den Helder. De route wijkt af naar links maar ik blijf het kanaal volgen naar knooppunt 37.

15.44 u. Met een pondje het kanaal over naar knooppunt 38.

Broek op Waterland. Rijdende langs de broekvaart, bedenk ik dat we hier hebben we eerder ook gevaren.


Entree Monnickendam.


16.30 u. Monnickendam. Wat rondgekeken en wat gedronken.


De haven van Mommickendam.


17.45 u. Aankost op natuurkampeerterrein ’Hemmelland’ behorende bij Jachthaven Hemmelland gelegen aan de Gouwzee.)

Er is een leuk ruim veldje voor tentjes. De campers en caravans staan apart, daar is het wat rommeliger daar er ook botentrailers staan! Het toiletgebouw staat in de jachthaven, een stukje lopen, is netjes groot en lux.


Beeld palingroker in de haven van Monnickendam.



20.00 u. Nog even naar Monnickendam gereden en in de havens gekeken.


De Phoenix in de haven van Monnickendam.

 

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl

Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .