donderdag 1 november 2012

Nieuwe Oeverzwaluwwand in de DongevalleiHet moment; door Marieke Moorman en Guido Stooker !

Ad Kolen

Vanmiddag werd in de ecologische verbindingszone in de Reeshof; De Dongevallei, een kunstmatige Oeverzwaluwwand geopend. Door het wegtrekken van de groene KNNV vlag door de Tilburgse Wethouder Marieke Moorman (o.a. water, natuur en landschap) en initiatiefnemer Guido Stooker (KNNV werkgroep Dongevallei) werd een informatiepaneel aan de Scharwoudestraat onthuld.


De nieuwe wand aan de overzijde van de plas.


De Oeverzwaluwwand ligt, in dit voor het publiek afgesloten gebied, recht tegen over het informatiepaneel. De wand, staande op een betonnen fundament, is opgebouwd uit betonstenen. De lengte bedraagt 30 meter met een knik naar voor aan het begin en aan het einde. In deze naar voren uitstaande delen zijn  tweemaal 5 ’insectenhotels’, gemaakt voor bijen en zo. In het bovenste deel van de 2 meter hoge wand bevinden zich in totaal 124 invlieggaten.

Een van de insecten hotels, dichtbij gezien.


Laten we hopen dat al in het komende voorjaar in het leemhoudende zand er achter vele Oeverzwaluwparen hun nestgangen gaan uitgraven. De lengte van de gang is bij Oeverzwaluwen is gewoonlijk 60-80 cm. maar soms wel 120 cm. De ingang is ovaal en de nestkamer aan het einde wordt bekleed met plantenstengels en veertjes.


De wand in aanleg.

Dit 25.000 euro kostende project werd gesponsord en gesubsidieerd door de Rabobank, Winkelcentrum De Vallei, Brabants Landschap, Groenaannemer Brouwers, Bouwbedrijf Van der Weegen, Provincie Noord-Brabant, Nationale Postcode Loterij, OMN makelaars, Gemeente Tilburg, Aannemer Heijmans, Vogelbescherming Nederland en de Vogelwerkgroep van de KNNV Afdeling Tilburg.


De wand in aanleg.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten